Ana SayfaGüncelCemil Bayık Washington Post’a yazdı: ‘Çözüm için fırsat var’

Cemil Bayık Washington Post’a yazdı: ‘Çözüm için fırsat var’

HABER MERKEZİ – Avukatları ve kardeşiyle yaptığı görüşmelerde “Yeni bir yöntem geliştirilmeli” diyerek ‘çözüm’ mesajları veren Abdullah Öcalan’ın lideri olduğu PKK’nin kurucularından Cemil Bayık, Washington Post’ta yayımlanan makalesinde Kürt sorununu ‘kalıcı bir çözüme dönüştürme fırsatımız var’ dedi ve müzakerelere açık olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Washington Post, ABD yasalarını çiğnemektedir” dedi ve makalenin yayımlanmasının basın özgürlüğü olmadığını öne sürdü.

Aylarca süren açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri sonucunda kardeşi Mehmet Öcalan’la 12 Ocak ve 5 Haziran tarihlerinde, avukatlarıyla ise 8 yıl aradan sonra 2 Mayıs, 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran tarihlerinde İmralı’da görüşmeler gerçekleştiren PKK lideri Abdullah Öcalan, verdiği mesajlarında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunmuştu.

Öcalan ayrıca, “İçinden geçtiğimiz tarihi süreçte derin bir toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç vardır. Sorunların çözümünde her türlü kutuplaşma ve çatışma kültüründen uzak, demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç vardır” demişti.

Abdullah Öcalan’ın “Hem devlet hem de PKK çözüme dair yeni yöntemler geliştirmeli” diyerek verdiği ‘çözüm’ mesajları gündemdeyken, PKK’nin kurucularından olan KCK Eş Başkanı Cemil Bayık da ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesine bir makale yazdı.

Bayık “Şimdi Kürtlerle Türk devleti arasında barış zamanı. Bunu heba etmeyelim” başlıklı makalesinde, sorunun çözümü konusunda ‘bir fırsatın’ olduğunu dile getirdi.

“Türk devleti ve Kürt halkı arasındaki çatışmada kritik bir dönemeçteyiz. Uzun zamandan beri var olan bu sorunu kalıcı bir çözüme dönüştürme fırsatımız var. Bu fırsatı kaçırırsak bir nesil boyunca benzer bir fırsat göremeyebiliriz.”

Makalesinde PKK’nin 2012’de yaptığı ateşkesi ve 2015’te biten iki yıllık müzakere sürecine değinen Bayık, “Erdoğan, müzakerelerin seçimlerde partisine fayda sağlamayacağı kararına vardığında, bir kez daha çatışmayı seçti” dedi.

Ancak Bayık, “Mevcut sorunları ele alırken biz de hatalar yaptık” dedi ve ekledi:

“Kürt sorununun sadece Erdoğan’ın partisi (AKP) ile diyalog yoluyla çözülebileceğini düşünecek kadar naiftik.
“Böylesine karmaşık ve iç içe geçmiş sorunları çözmeye çabalarken, Türkiye’nin tüm demokratik güçlerini dahil etme konusunda biz de daha fazla çaba sarf etmeliydik.
“Aynı şekilde Ortadoğu ve dünyadaki demokrasi yanlısı güçleri Türkiye’nin demokratikleşmesine ve Kürt sorununun çözümüne katkı sunmak için mobilize etmeliydik.”

“Öcalan güvenli bir evde bulunmalı”

Kürt sorununu Türkiye sınırları içinde siyasi bir çözüme ulaşması için müzakerelere açık olduklarını ilan eden Bayık, “Daha önce söylediğimizi tekrarlıyoruz: Öcalan bizim müzakerecimizdir. Öcalan’ın son temaslarında işaret ettiği tüm hususlarla ve kalıcı bir ateşkesi sağlamak için bunu açıkça belirtiyoruz ki, Öcalan’ın özgür bir biçimde katkı sunması ve çalışabilmesi bizim için elzemdir” diye ekledi.

Cemil Bayık, Öcalan’ın İmralı Cezaevi’nden güvenli bir eve sevk edilmesi gerektiğini de belirtti.

Türkiye’nin ulus kavramını yeniden ele alması, çeşitli kültürel ve etnik kimliklere alan açması gerektiğini söyleyen Bayık, bu yeni anlayışın bölgenin tarihsel çeşitliliğini yansıtacak ve Ankara’nın etkisini azaltacak yeni bir yönetim şeklinde karşılık bulması gerektiğini savundu.

“Türkiye Kürt sorununu çözerek Ortadoğu’da demokrasi, istikrar ve barışı ilerletme konusunda kararlı bir rol oynayabilir.”

Kalın: Basın özgürlüğü ile izah edilemez

Washington Post’ta yayımlanan bu makale sonrası ise Ankara’dan tepki geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yaptığı açıklamada “ABD yönetiminin başına ödül koyduğu bir teröriste sayfalarını açan Washington Post, açıkça terör propagandası yapmakta ve ABD yasalarını da çiğnemektedir” ifadelerini kullandı.

Kalın, “Bunun basın ve ifade özgürlüğü ile izah edilmesi mümkün değildir” diye de ekledi.


Karınca, BBC Türkçe, Ahval