Ana SayfaGüncelCumhurbaşkanlığı, ABD yaptırımlarına karşı ‘hazırlık içinde’

Cumhurbaşkanlığı, ABD yaptırımlarına karşı ‘hazırlık içinde’

HABER MERKEZİ – S-400’ler konusunda Türkiye’ye yaptırımlar uygulanabileceği yönünde ABD’den açıklamalar gelmeye devam ederken, Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen mesajda “Yaptırımlar çok da sır değil” denildi. Açıklamada, yaptırımlara karşı tedbirlerin alındığı da belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin Rusya’dan sevkiyatını yapmaya hazırlandığı S-400 hava savunma sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ankara’da konşan Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını anımsatarak S-400’lerin geliş tarihinin ‘haftaya’ olduğunu belirtti.

“Geliş süreci hakkında Cumhurbaşkanımız da Temmuz’un ilk haftalarına işaret etmişti. Savunma Bakanlığı’mızın kurulumunu yapacağı bir olay, faaliyetleri takip edeceksiniz.”

S-400’lerin konuşlandırılacağı yerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından belirleneceğini belirten Demir, “ancak Doğu Akdeniz’deki planlamayı değiştirelim diye bir şey yok. O günkü duruma göre tavır alınacak” diye konuştu.

ABD yaptırımları

S-400’ler konusunda Türkiye’ye yaptırımlar uygulanabileceği yönünde ABD’den gelen açıklamaları da değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı, şunları söyledi:

“Yaptırımlar çok da sır değil, bu çok açık belgelerde Amerikan yaptırımları CAATSA dendiğinde herkes biliyor. Bu yaptırımlar bizim tarafımızdan da biliniyor, ne olduğu bilindiği için tedbirlerimizi alıyoruz.
“Daha önce de söyledim yaptırımlar belirli bir süre belirli zorluklarla karşılaşmamıza yol açabilir. Ancak bunun nihai sonucu savunma sanayimizin daha güçlenmesi, daha bilenmesi, geleceğe çok daha sağlam adımlarla yürümesi anlamına gelecektir. Bu bizi caydırmayacak daha da kuvvetlendirecektir.”

CAATSA hakkında

“ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele” adı verilen ve CAATSA şeklinde kısaltılan yasa, Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye son dönemlerde uygulanan yaptırımların yolunu açmıştı.

Eylül 2018’de ise ilk kez Çin’in Merkezi Askeri Komisyonu’nun Cihaz Geliştirme Departmanı’na karşı CAATSA altında dolaylı yaptırım uygulanmıştı.

Yaptırım uygulanan kişi veya kurumlara yönelik ABD yatırımlarına yasak koyma, uluslararası finans kurumlarının kredilerini yasaklama, vize sınırlaması, ABD merkezli bankalarının yardımlarını askıya alma yetkisi veriliyor.

ABD Başkanı ayrıca mühimmat, çift kullanımlı teknoloji, nükleer bağlantılı malzeme ile ilgili ihraç lisansını askıya alabiliyor.

Ne oluyor?

s-400
Rusya yapımı kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemi S-400

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.

Japonya’daki G20 zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan ise “Trump’tan yaptırım diye hiçbir şey duymadık şu ana kadar” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

“Öyle zannediyorum ki herhangi bir sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız” diyen Erdoğan, Temmuz ayının başında yaptığı açıklamada S-400 teslimatının 10 gün içinde gerçekleşeceğini de bildirmişti.

Washington’dan ise Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası gelen açıklamalarda Türkiye’nin S-400 sistemini Rusya’dan teslim alması durumunda Türkiye’ye yönelik yaptırımların hala masada olduğu vurgulanmıştı.


Reuters: “Türkiye’ye yaptırım konusunda değişen bir şey yok”

Erdoğan: F-35’lerin ödemesi tıkır tıkır yapıldı, verilmemesi gasp olur


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'dan Washington Post'a tepki, BM'ye nota
Sonraki Haber
Stromboli Yanardağı yeniden faaliyette: Bir kişi yaşamını yitirdi