Ana SayfaGüncelDink cinayeti davasında karar: Ogün Samast’a 2,5 yıl hapis cezası

Dink cinayeti davasında karar: Ogün Samast’a 2,5 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Hrant Dink cinayeti davası kapsamında kamu görevlilerinin yargılandığı davadan dosyası “zaman aşımı” gerekçesiyle ayrılan dokuz sanığın duruşmasında, Erhan Tuncel’e 99 yıl 6 ay, Yasin Hayal’e 7 yıl 6 ay, Ogün Samast’a ise 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin açılan dava kapsamında kamu görevlilerinin yargılandığı davadan dosyası “zaman aşımı” gerekçesiyle ayrılan dokuz sanığın duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Dava kapsamında tutuksuz yargılanan sanık Erhan Tuncel duruşmada hazır bulunurken, Osman Hayal ve Ersin Yolcu Trabzon’dan, Yasin Hayal ve Ogün Samast ise bulundukları cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Bir önceki duruşmada savcı, aralarında Yasin Hayal, Erhan Tuncel ve Ogün Samast’ın da bulunduğu dokuz sanıktan yedisinin cezalandırılmasını talep etmişti.

Duruşmada, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalar yapıldı.

İlk olarak savunma yapan Ogün Samast, şu beyanlarda bulundu:

“Mütalaayı hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Yasin Hayal’in daha önce tek başına işlediği bir suç, bizim dosyamıza dahil edilmiştir. MC Donalds’ın bombalamasının mahalle arkadaşlarımızla hiçbir ilgisi yoktur. Suç örgütü olmadığımızı İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da ‘örgüt değil, mahalle arkadaşı olduğumuzu’ söylemiştir. Sanık sayısının 3’ten fazla olması örgüt anlamına gelmez. 13 yılda kendimi çok geliştirdim.”

Tuncel: İhbarcı olmama rağmen azmettirici yapıldım

Ardından savunma yapan Erhan Tuncel ise Dink’e yönelik suikastın işleneceğini emniyete bildirdiğini öne sürerek, “Söylediğim kişiler Hrant Dink’i öldürdü. Yardımcı istihbarat olmama rağmen fotoğraflarım basına sızdırıldı. İhbarcı olmama rağmen azmettirici yapıldım” dedi ve ekledi:

“Basında bunun üzerine tezler yazıldı. Özel hayatın gizliliği ihlal edildi. Beraatımı sağlayacak TEM kayıtları silindi ve dosyaya gönderilmedi.”

Kendisini Muhittin Zenit’in yönlendirdiğini söyleyen Tuncel, “Bu cinayet kamu görevlilerinin ihmali sonucu işlenmiştir. Bu konudaki dava devam ediyor. Beraatımı istiyorum” diye konuştu.

Dink ailesi avukatı: Cinayet ırkçı siyasi saiklerle işlenmiştir

Tuncel’in ardından Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu söz alarak, Erhan Tuncel’in cinayeti azmettirdiğini belirtti.

“Bu yönde hüküm kurulmalıdır. Biz bu örgütün var olduğunu iddia ediyoruz. Hrant Dink cinayeti sanıklarının da içinde olduğu bu örgüt anayasal düzeni ortadan kaldırmayı amaçlamıştır. Faşist bir düzeni kurmayı amaçlamış ırkçı bir yapı söz konusudur.
“Cinayet ırkçı siyasi saiklerle işlenmiştir. Anayasal düzeni ortadan kaldırıp ırkçı totaliter bir rejim inşasını amaçlayan örgütün faaliyeti doğrultusunda Hrant Dink cinayetini gerçekleştiren sanıkların suçları bu açıdan cezalandırılmalıdır.”

Erhan Tuncel son sözünde ise “Vatan sağ olsun” derken, diğer sanıklar beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.

Karar açıklandı

Sanıklardan Erhan Tuncel, “6 mağdura karşı tasarlayarak ve bomba kullanmak suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs”, “Mala zarar vermek”, “Hrant Dink’in öldürülmesine yardıma teşebbüs”, “Silahlı suç örgütüne üye olma” suçlarından toplam 99 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Tuncel’in tutuklanmasına da karar verildi.

Sanık Yasin Hayal de “Silahlı suç örgütü kurma ve yönetme” suçlarından 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ogün Samast’a ise “Silahlı örgüt üyesi olmak” suçlamasından 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Samast’ın cezası “çocuk” olmasından kaynaklı 2 yıl 6 aya indirildi.

Osman Hayal ve Salih Hacısalihoğlu için de beraat kararı verildi. Diğer dört sanık da çeşitli cezalara çarptırıldı.

Diğer yandan kelepçelenerek duruşma salonundan çıkarılan Erhan Tuncel, bu sırada “Devlete yapılan hiçbir hizmet cezasız kalmaz. Ergenekon’u çökerttiğim herkes tarafından bilinmektedir. Aynı yapı bu cezayı vererek beni cezaya bağlamıştır. Herkes Erhan Tuncel’in kim olduğunu biliyor. Bunun bedelini bu kararı aldırtanlara sordurtacağım” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şule Çet Davası: Bilirkişi plazada biyolojik leke incelemesi yaptı
Sonraki Haber
'Adalet katledildi' diyen Demirtaş'ın tutukluluğuna devam kararı