Ana SayfaEkolojiDiyarbakır’da Kent Ormanı’nı bekleyen kıyıma karşı TMMOB’dan çağrı

Diyarbakır’da Kent Ormanı’nı bekleyen kıyıma karşı TMMOB’dan çağrı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da kentin en büyük yeşil alanı olan Kent Ormanı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izniyle ‘yapı rezerv alanı’ olarak değiştirilmesi sonrası başlayacak kıyıma karşı açıklama yapan TMMOB, yeşil alanın yapılaşmaya açılmasıyla beraber ortaya çıkacak sorunlara dikkat çekti ve hem bakanlığa hem de kent belediyelerine çağrıda bulundu.

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, imar planında yeşil alan olan Kent Ormanı’nın 2 bin 946 dönümlük bölümünün “Rezerv Yapı Alanı” olarak ilan edilmesine ilişkin Kayapınar Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı’na yönelik aldığı “Yapı Rezerv Alanı” kararının durdurulması istendi.

Açıklamayı yapan TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun, böylesi bir değişim kararında yerel yönetimler, meslek örgütleri ve kentlinin de söz hakkı olduğunu ifade ederken, söz konusu kararın ise direkt Ankara merkezli alındığını ve uygulanmaya çalışıldığını belirtti.

Hatun, Kent Ormanı’nın yapılaşmaya açılmasıyla beraber olacakları ise şöyle sıraladı:

  • Hava kirliliği oluşacak
  • Hava kirliliği de felç, kalp, akciğer kanseri, kronik ve akut solunum yolu ve astım gibi hastalıkların artmasını sağlayacak
  • Kentin hakim rüzgar yönü değişecek
  • Değişim kent iklimini de değiştirecek

Kentin hızla sanayileşmesi ve nüfus artışına dikkat çeken Hatun, ortalama günlük hava temizleme kapasitesi için insan başına 20-25 ağaç ihtiyacı olduğu bilgisini paylaşarak, “Bu ihtiyaç tam karşılanmadan var olan böylesi bir yeşil alanın yapılaşmaya açılması akıl alır bir şey değil” diye konuştu.

Anayasa’ya atıfta bulunulan açıklamada, bakanlık tarafından “Yapı Rezerv Alanı” olarak ilan edilen Kent Ormanı’na yönelik kararın durdurulup, proje alanının yeşil alan olarak koruma altına alınması çağrısı yapıldı.

Ayrıca buna karşı sessizliğin bozulması, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kentin diğer tüm belediyelerin kararın iptali için gerekli sonuç alıcı girişimlerde bulunması da istendi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İşten çıkarılan bir kişi yaşamına son verdi
Sonraki Haber
Hükümete tepkili maden işçileri grev için süre verdi: 25 Ağustos