Ana SayfaGüncelDoğu Akdeniz gerilimi: AB dışişleri bakanları Türkiye’ye yaptırımı görüşüyor

Doğu Akdeniz gerilimi: AB dışişleri bakanları Türkiye’ye yaptırımı görüşüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin sondaj amaçlı Doğu Akdeniz’e araştırma gemisi göndermesini “yasa dışı” olarak niteleyen ve yaptırım planları hazırlayan Avrupa Birliği’nin dışişleri bakanları, bugün Brüksel’de bu planları görüşüyor.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini “yasa dışı” olarak nitelendiren Avrupa Birliği (AB), Ankara’ya karşı cezaî önlemler almayı planlıyor.

Türkiye’ye karşı uygulanması planlanan yaptırımlar arasında Havacılık Anlaşması’yla ilgili yürütülen müzakerelerin askıya alınması, AB yardımlarının kısılması ve Avrupa Yatırım Bankası üzerinden verilen kredilerin sınırlandırılması bulunuyor.

Bu kapsamda Brüksel’de bugün düzenlenecek olan Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısında konu gündemde olacak.

Doğal gaz tartışmasında Kıbrıs’ın Avrupa Birliği üyesi olduğunu vurgulayan Brüksel, Türkiye’yi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmekle suçluyor.

AB, planladığı yaptırımlarla Ankara üzerinde baskı oluşturarak Türkiye’nin AB üyesi Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama faaliyetlerine son vermesini amaçlıyor.

Türkiye ise sondaj faaliyetlerinde bulunduğu bölgenin kıta sahanlığına ait olduğunu savunarak Doğu Akdeniz’de hak iddia ediyor.

Öte yandan Brüksel’deki toplantıya başkanlık eden Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, 15 Temmuz vesilesi ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradı.

Dayanışma mesajı verdiğini söyleyen Mogherini, Çavuşoğlu ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri hakkında da görüştüklerini belirtti.

Mogherini, “Dışişleri bakanı Çavuşoğlu ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini görüştüm. Türk halkı ile darbe girişiminin üçüncü yıl dönümü nedeniyle dayanışma içerisinde olduğumuzu bildirdik. Herkes o günü ve o geceyi hatırlıyor” dedi.

Güney Kıbrıs yönetimi 2011 yılında petrol ve doğal gaz aramak için adanın güneyinde 13 parsel ilan ederek, bu parsellerin bir kısmında, uluslararası enerji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar doğrultusunda sondaj çalışmalarına başladı.

Türkiye’nin ilk sondaj gemisi ‘Fatih’ ise geçen Mayıs ayında Kıbrıs’ın batısına ulaştıktan sonra sondaj çalışmalarına başladı. İkinci sondaj gemisi ‘Yavuz’ ise 8 Temmuz gece saatlerinde adanın kuzeydoğusundaki Karpaz burnu açıklarına ulaştı.

Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri’ne ait gemi ve hava vasıtalarının Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yürüten gemilere refakat ettiğini açıkladı.

Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği parsellerden bazıları ise Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğalgaz araması için ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor.

Her iki taraf da kesişen parsellerde sondaja başlamadı. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Söz konusu gerilim üzerine Avrupa Birliği, bölgedeki faaliyetlerinden ötürü Türkiye’ye karşı ortak bir tutum belirleme hazırlığı içerisinde bulunuyor. Bugün AB toplantısında Türkiye’ye ceza çıkabilir.

Öte yandan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki arama faaliyetlerine Akdeniz’e kıyısı olan Mısır da tepkili.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiği ve tek taraflı çalışmalar yaptığı savunulmuştu.


Doğu Akdeniz gerilimi artıyor: AB’den Türkiye’ye yeni uyarı, Ankara’dan tepki

Doğu Akdeniz gerilimi: AB, Türkiye’ye yaptırım önerisi üzerinde ‘anlaştı’


Karınca, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Batman’da 15 gün boyunca etkinlikler izne bağlandı
Sonraki Haber
Şırnak'ta patlama: Bir kişi yaşamını yitirdi, iki kişi yaralı