Ana SayfaDünyaDoğu Akdeniz gerilimi: AB, Türkiye’ye yaptırım önerisi üzerinde ‘anlaştı’

Doğu Akdeniz gerilimi: AB, Türkiye’ye yaptırım önerisi üzerinde ‘anlaştı’

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden ötürü Türkiye’ye karşı ortak bir tutum belirleme hazırlığı içerisinde. AB diplomatlarının üzerinde anlaştığı metne göre, Türkiye sondaj çalışmalarına son vermemesi halinde bazı özel yaptırımları devreye sokmakla tehdit ediliyor.

Avrupa Birliği (AB) diplomatlarının, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına cevap olarak arasında yaptırımların da bulunduğu ‘tedbirler listesi’ üzerinde anlaştığı iddia edildi.

POLITICO’nun haberine göre üzerinde anlaşılan metinde, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında gerçekleştirdiği petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının ‘yasa dışı’ olduğu belirtilerek kınanıyor.

Ayrıca AB’nin üyelik öncesi destek fonlarının kesilmesi ve Ankara’yla üst düzey görüşmelerin iptal edilmesi gibi önlemler de değerlendirme kapsamına alınıyor.

Euronews’in aktardığı habere göre Pazartesi gün yapılacak Dış İlişkiler Konseyi toplantısı öncesi hazırlanan taslak metninde, Türkiye sondaj faaliyetlerine son vermemesi halinde bazı özel yaptırımları devreye sokmakla tehdit ediliyor.

Metinde, Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’deki kredi operasyonlarını gözden geçirmesini isteyeceği de belirtiliyor.

Avrupa Yatırım Bankası’nın, Türkiye’de verdiği krediler 2018 yılında 380 milyon euroyu aşmıştı.

Kesinti 145 milyon euroyu bulabilir

AB üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinin hemfikir olduğu taslağa göre, Türkiye’nin üyelik için gerekli reformları hayata geçirmesi adına verilen 145,8 milyon euroluk desteğin kesilmesi öngörülüyor.

Sivil toplumu desteklemek için verilen 252 milyon euroya ise dokunulmuyor.

Diğer yandan daimi temsilcilerinin üzerinde özellikle durduğu kısımın ise Avrupa Komisyonu ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi’nden özel önlemlerle ilgili çalışma yapılmasını istendiği bölüm olduğu öne sürüldü.

Ne oluyor?

Güney Kıbrıs yönetimi 2011 yılında petrol ve doğal gaz aramak için adanın güneyinde 13 parsel ilan ederek, bu parsellerin bir kısmında, uluslararası enerji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar doğrultusunda sondaj çalışmalarına başladı.

Türkiye’nin ilk sondaj gemisi ‘Fatih’ ise geçen Mayıs ayında Kıbrıs’ın batısına ulaştıktan sonra sondaj çalışmalarına başladı. İkinci sondaj gemisi ‘Yavuz’ ise 8 Temmuz gece saatlerinde adanın kuzeydoğusundaki Karpaz burnu açıklarına ulaştı.

Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri’ne ait gemi ve hava vasıtalarının Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yürüten gemilere refakat ettiğini açıkladı.

Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği parsellerden bazıları ise Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğalgaz araması için ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor.

Her iki taraf da kesişen parsellerde sondaja başlamadı. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Söz konusu gerilim üzerine Avrupa Birliği, bölgedeki faaliyetlerinden ötürü Türkiye’ye karşı ortak bir tutum belirleme hazırlığı içerisinde bulunuyor.

Haftabaşında düzenlenecek AB toplantısında Türkiye’ye ceza verilebileceği de belirtiliyor.


Doğu Akdeniz gerilimi artıyor: AB’den Türkiye’ye yeni uyarı, Ankara’dan tepki


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da Merve Demirel dahil en az üç kişi gözaltına alındı
Sonraki Haber
İstanbul Valiliği: Aydos'taki orman yangınını iki çocuk çıkardı