Ana SayfaDünyaEbola salgını: Demokratik Kongo’da acil durum ilanı

Ebola salgını: Demokratik Kongo’da acil durum ilanı

HABER MERKEZİ – Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ebola virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı bin 600’ü aştı. Dünya Sağlık Örgütü, ülkedeki salgını “kamu sağlığında uluslararası endişe yaratan acil durum” olarak sınıflandırdığını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki ebola virüsü salgınıyla ilgili açıklama yaptı.

1 Ağustos 2018 tarihinden bu yana ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı bin 600’ü aştı.

WHO, ebola salgınının, “kamu sağlığında uluslararası endişe yaratan acil bir durum” (PHEIC) olarak sınıflandırıldığını duyurdu.

“Şimdi dayanışma vakti”

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Acil Durum Komisyonu önerisi doğrultusunda bu kararı aldıklarını, artık dünyanın bu salgını dikkate almasının zamanının geldiğini belirterek, “Bu salgına karşı mücadele çabamızı iki kat artırmalıyız” dedi.

Demokratik Kongo’nun izole edilmemesi çağrısı yapan Ghebreyesus, “Şimdi dayanışma sergileme vaktidir” ifadelerini kullandı.

Seyahat ve ticaret sınırlamasına gidilmemesi gerektiğin de söyleyen Ghebreyesus, “bu ebolayı durdurmaz aksine mücadelemizi zayıflatır” diye konuştu.

Acil durum ilan edilmesini öneren komisyonun başkanı Robert Steffen, salgının küresel değil bölgesel tehdit oluşturduğunu söyledi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi kararı memnuniyetle karşıladıklarını, krize gösterilmesi gereken uluslararası ilginin bu karar yoluyla sağlanmasını umut ettiklerini duyurdu.

Dört kez acil durum ilan edildi

2005 yılında benimsenen WHO uluslararası sağlık düzenlemeleri uyarınca “uluslararası endişe yaratan acil durumun”, uluslararası alanda eyleme geçilmesini gerektiren, ciddi, olağandışı, beklenmedik, ilgili ülkenin sınırlarını aşan kamu sağlığı sorunları söz konusu olduğunda ilan edilmesini öngörüyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı sağlık örgütü tarafından bugüne kadar sadece dört kez acil durum ilan edildi, bu sınıflandırma ancak istisnai ve büyük salgınlar söz konusu olduğunda yapılıyor.

Ebola hakkında

İç organlarda kanamaya yol açan ebola, ciddi bir ölümcül hastalık.

Küçük bir miktar kan ile bulaşabilen ebola’nın ilk belirtileri grip gibi olduğu için kolaylıkla fark edilemiyor.

İlk olarak 1976 yılında Sudan’da ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde salgına yol açan virüs, salgının ortaya çıktığı bölgedeki Ebola Nehri’nin adıyla isimlendirilmiş.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cumhurbaşkanlığı’nın 15 Temmuz raporuna ‘KCK Davaları’ ayarı
Sonraki Haber
Barış Akademisyenleri için yeni kampanya ve AYM’ye çağrı