Ana SayfaEkonomiErdoğan: İşsizliği tek haneli rakamlara düşüreceğiz

Erdoğan: İşsizliği tek haneli rakamlara düşüreceğiz

HABER MERKEZİ – Ekonomideki kötü gidişata dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşsizlik oranının bir parça yükseldiğinin farkındayız, tekrar tek haneli rakamlara düşüreceğimize inanıyorum” dedi. Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 14,1 seviyesinde.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hak-İş’in 14. Olağan Genel Kurulu’na katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında ekonomideki gidişata ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden almasına değinen Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Son dönemdeki döviz dalgalanmaları sebebiyle uluslararası hesaplarda bir miktar gerileme yaşanmış olsa da milletimizin 17 yıl öncesinden çok daha fazla refah seviyesinde bulunduğunu vicdan sahibi herkes kabul edecektir.
“İşsizlik oranının bir parça yükseldiğinin farkındayız. İş dünyamız ile 2,5 milyon istihdam hedefimize ulaştığımızda işsizliği tekrar tek haneli rakamlara düşüreceğimize inanıyorum.”

Merkez Bankası’nda görev değişikliği

“Merkez Bankası Başkanlığı’nda yaptığımız görev değişikliğinin özellikle birilerinin yaklaşım tarzını kabul etmemiz doğru değil. Davul birinde tokmak başkasında…
“Yeni yönetim sisteminde başkan bu konulara müdahale yetkisini almıştır. Böylelikle faiz denilen bu her türlü kötülüğün anası olan bu konuda verilen talimatlara uymayan arkadaşımızın değişmesi konusunda böyle bir adım attık.
“Faiz politikamızın nasıl şekillendirildiğini en kısa sürede göreceksiniz. Tek hanelere düşürmek zorundayız ve bunu başaracağız. Faizciler bundan rahatsız olabilir.
“Bundan sonra Merkez Bankası ekonomi programımıza çok daha güçlü destek verecektir. Merkez Bankası’nda bir tıkanıklık vardı, bedelini Türkiye ödüyordu.”

Ekonomide mevcut görünüm

TÜİK verilerine göre, yıllık enflasyon oranı Haziran ayı itibarıyla 15,72. İşsizlik oranı ise yüzde 14,1 seviyesinde.

Bütçe açığı 12,1 milyon dolar düzeyinde seyrediyor.

Cari açık da ithalatın gerilemesiyle geçen yılın Nisan ayında 5 milyar 597 milyon dolar düzeyindeyken, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 334 milyon dolara gerilemiş durumda.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Haziran ayı toplantısında verdiği kararla politika faizi olan yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo ihale faizinde değişikliğe gitmemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bursa'da kadın cinayeti: Yunus Emre Akar nişanlısını darp ederek öldürdü
Sonraki Haber
Mersin'in ardından Adana'da da metil alkol zehirlenmesi: Bir kişi öldü