Ana SayfaGüncelErdoğan: Trump’tan ‘yaptırım’ diye bir şey duymadık

Erdoğan: Trump’tan ‘yaptırım’ diye bir şey duymadık

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Trump S-400 ve F-35 konusunda bize destek veriyor, yaptırım diye bir şey duymadık” dedi. ABD Başkanı Trump ise “Karışık bir konu. Farklı çözümler arıyoruz” demişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’daki G-20 zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Zirve’de Trump ile de bir görüşme gerçekleştiren Erdoğan, “Türkiye, Rusya’dan S- 400’leri alırsa ABD yaptırım uygular” tartışmalarına ilişkin, “Trump’tan yaptırım diye hiçbir şey duymadık şu ana kadar” açıklamasını yaptı.

“Sayın Trump, kendisi ile telefon görüşmelerimde, ikili olarak bir araya gelişlerimizde şu ana kadar ‘Biz size şu yaptırımı yapacağız’ demedi. S-400’le ilgili olarak da ‘Haklısın’ dedi. Bugün işi çok daha ileri bir seviyeye taşıdık. Bu ileri seviyede de Sayın Trump ‘Bu adaletsizliktir’ dedi. Bu çok önemli. Öyle zannediyorum ki herhangi bir sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız.”

Erdoğan, S-400 nedeniyle Pentagon’un Türkiye’nin katılımını askıya aldığı F-35 savaş uçağı projesiyle ilgili olarak da Trump’ın destek verdiğini ve “1 milyar 400 milyon dolar para vermişler. Sen malını vermiyorsun. Böyle anılmak da iyi bir şey değil” dediğini ifade etti.

Öte yandan Erdoğan, S-400 teslimatının 10 gün içinde gerçekleşeceğini de bildirdi.

Osaka’daki Zirve kapsamında Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Trump, iki ülke arasındaki ‘S-400 krizi’ne ilişkin “Karışık bir konu. Farklı çözümler arıyoruz. (Türkiye’ye karşı) Adil olmak zorundasınız” demişti.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı hakkında “’Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır’ demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik. Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanmasının hesabını her platformda soracağız” demişti.

Erdoğan ayrıca S-400’lerin Temmuz ayı ortasında teslim edileceğini açıklamıştı.