Ana SayfaGüncelGezi Davası’na bakan mahkeme heyeti değiştirildi

Gezi Davası’na bakan mahkeme heyeti değiştirildi

HABER MERKEZİ – HSK kararnamesiyle Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı 16 sanıklı Gezi Davası’na bakan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, bir üye haricinde tümüyle değiştirildi.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yayımladığı ikinci yetki kararnamesiyle iş insanı Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı 16 sanıklı Gezi Davası’na bakan mahkeme heyetini değiştirdi.

16 kişinin “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla yargılandığı davaya, Utku Ercan başkanlığındaki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi bakıyordu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre HSK, 10 Temmuz’da adli yargıya ilişkin yetki kararnamesi çıkardı.

Bu kararnameyle Utku Ercan İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atanırken, yerine üye Mahmut Başbuğ başkan olarak atandı.

Ayrıca HSK, yetki kararnamesine “İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2 heyet halinde çalışmasına, 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2019/74 ve 2019/313 esas sayılı dosyalar ile mezkûr dosyalara bağlantılı olarak gelebilecek davalara birinci heyetin, diğer tüm dosya ve işlere ise ikinci heyetin bakmasına” karar verildiği notunu düştü.

Bununla birlikte İstanbul 30. Ağır Ceza’da iki yeni heyet oluşturuldu. Gezi Davası’na bakacak birinci heyetin başkanlığına Galip Mehmet Perk, üyeliklerine ise Talip Ergen ve Ahmet Tarık Çiftçioğlu getirildi.

Mahmut Başbuğ ise ikinci heyetin başkanlığına atanırken, daha önce Gezi Davası’na bakan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri Sercan Karagöz, Hasibe Doğan ve Şule Yıldız ikinci heyet üyeliğine gönderildi.

8-9 Ekim tarihlerinde görülmeye devam edecek Gezi Davası’na yeni heyet bakacak.

Kararda “bağlantılı olarak gelebilecek davalar” vurgusu yapılması ise Gezi’yle ilgili yeni dava açılacağı yorumlarını beraberinde getirdi.


Gezi Davası: Osman Kavala’ya yine tahliye yok, bir sonraki duruşma Ekim’de


Dava hakkında

Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan duruşma salonunda yapılan dava kapsamında, tutuklu Osman Kavala’yla birlikte 16 kişi yargılanıyor.

İddianamede Kavala’nın yanı sıra Memet Ali Alabora, Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, İnanç Emekçi, Mine Özerden, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ali Hakan Altınay da suçlanan isimlerden.

Gezi Parkı’nda başlayan “protestoları örgütlemek ve finanse etmek” ile suçlanan 16 kişi hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

Öte yandan iddianamede 746 müşteki bulunuyor. Müştekiler arasında dönemin bakanlar kurulu üyeleri ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininde 0.7 puanlık 'ayar'
Sonraki Haber
Mersin Şehir Hastanesi'nde maaşlarını alamayan işçiler iş bıraktı