Ana SayfaGüncel‘Güvenli bölge’ görüşmesi: Ankara tatmin olmadı, Washington ‘pozitif’ dedi

‘Güvenli bölge’ görüşmesi: Ankara tatmin olmadı, Washington ‘pozitif’ dedi

HABER MERKEZİ – ABD ile süren ‘güvenli bölge’ görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Yeni önerileri bizi tatmin eder düzeyde değil” dedi ve ekledi: “Bir mutabakata varmamız lazım, sabrımız kalmadı, aksi halde gereğini yapacağız.” Washington’dan gelen açıklamada ise görüşmelerin ‘samimi’, ‘pozitif’ ve ‘yapıcı’ geçtiği belirtildi.

Türkiye’nin sınıra askeri sevkiyatı Fırat’ın doğusuna müdahale hazırlığı olarak değerlendirilirken, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey beraberindeki heyetle birlikte 22 Temmuz’da Ankara’ya gelmişti.

Jeffrey’nin Türkiye’ye geldiği saatlerde ise ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie de Rojava’da temaslarda bulunmuştu.

Aynı günün akşamında ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, James Jeffrey ile bir araya gelmişti. Bu görüşmenin ardından Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Fırat’ın doğusunda ‘güvenli bölge’ tesisi başta olmak üzere Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmelerin ele alındığı bildirilmişti.

Bakanlık açıklamasında, ‘güvenli bölge’ tesisi ile ilgili müşterek çalışmaların Salı gününden itibaren Milli Savunma Bakanlığı’nda devam edilmesi konusunda mutabık kalındığı bilgisine yer verilmişti.

Akar-Jeffrey görüşmesi

ABD heyetinin ziyaretleri kapsamında Ankara’da bulunan Jeffrey, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la da bir araya geldi.

Fırat’ın doğusunda ‘güvenli bölge’nin tesisinin de ele alındığı görüşmede Kalın’ın, Jeffrey’e “Güvenli bölgenin kurulmasının, ancak Türkiye’nin beklentilerini karşılayacak bir plan ile mümkün olduğunun” ifade edildiği belirtildi.

Çavuşoğlu: ABD’nin önerileri tatmin etmedi

Washington yönetimi ile sürdürülen ‘güvenli bölge’ görüşmelerine ilişkin son açıklama ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Çavuşoğlu, “ABD’nin getirdiği (güvenli bölge konusundaki) yeni önerileri bizi tatmin eder düzeyde değil” dedi.

Ankara’da, Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Adeta bir oyalama sürecine gitmek istedikleri izlenimini edindik. Münbiç’teki gibi ortak devriye gibi, askerler arasında bazı yeni fikirler var. Esas bu güvenli bölgenin derinliği, buraları kimin kontrol edeceği konusunda ve buradaki PKK/YPG’lilerin tamamen çıkarılması konusu bizim için hassas olan konulardır.
“Bu üç konuda henüz bir mutabakat sağlamış değiliz. Ortak devriye nasıl olur, üs kurulacaksa nasıl olur, askerler bu teknik konuları görüşüyor. Arkadaşlarımız bu teklifleri kabul edemeyeceğimizi söylemişler. Önümüzdeki süreçte ABD’nin bizi tatmin eder önerileriyle ya da bizim önerilerimizle bir mutabakata varmak istiyoruz.”

Bakan Çavuşoğlu, “Bir an önce güvenli bölge konusunda bir mutabakata varmamız lazım, sabrımız kalmadı, aksi halde Türkiye olarak gereğini yapacağız” diye de ekledi.

Washington görüşmeler için ‘pozitif’ dedi

Ankara’da yapılan ‘güvenli bölge’ görüşmelerine ilişkin Washington yönetiminden de bir açıklama geldi.

Çavuşoğlu’nun yaptığı açıklamaların aksine ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise görüşmelerin ‘samimi’, ‘pozitif’ (olumlu) ve ‘yapıcı’ geçtiği ve görüşmelerin süreceği kaydedildi.


Rojava’da ABD-DSG görüşmesi: Neler konuşuldu?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adana'da metil alkol operasyonları devam ediyor
Sonraki Haber
Düzce'de "Genel Hayata Etkililik" kararı alındı