Ana SayfaGüncelHDP: Trump’ın “Kürtler Erdoğan’ın doğal düşmanı” sözü iktidar için utanç verici

HDP: Trump’ın “Kürtler Erdoğan’ın doğal düşmanı” sözü iktidar için utanç verici

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın “Sanırım Kürtler Erdoğan’ın veya Türkiye’nin doğal düşmanı” ifadesini hatırlatan HDP Grup Başkanvekili Oluç, bu cümlelerin uluslararası bir toplantıda tarihe geçtiğini ve AKP iktidarı için ‘utanç verici’ olduğunu söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te gündeme dair değerlendirmelerde bulundu; yeni anayasa, Libya’daki durum ve Erdoğan-Trump görüşmesine dair konuştu.

Yeni anayasa

Yeni anayasal tartışmaları üzerinde duran Oluç, muhalefet partilerinin ‘yeni anayasanın bir ihtiyaç olduğu’ yönündeki beyanını hatırlattı, kendileri açısından da durumun böyle olduğunu vurguladı.

23 Haziran’ın ardından AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın “Bir revizyon ihtiyacı varsa yapılır” sözlerini anımsatan Oluç, “Böyle bir mesele revizyona sıkıştırılamaz, revizyonun ötesinde bir köklü değişikliğe ihtiyaç var” dedi.

“Türkiye adeta Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile yönetilen bir parti devleti haline gelmiştir” diye devam eden Oluç, AKP içerisinden de buna karşı seslerin yükseldiğine dikkat çekti.

Hükümete Libya eleştirisi

İç savaşın sürdüğü Libya’dan Türkiye’ye yönelen tehditlere değinen Oluç, durumun Türkiye vatandaşlarının tutuklanmasına dek varmasından AKP hükümetini sorumlu tuttu.

“Yanlış bir dış politika, yanlış bir Libya politikası bizi bu duruma getirmiştir” diyen Oluç, Türkiye’nin aleni bir şekilde Libya’daki iç savaşın tarafı ve parçası olduğunu savundu.

“Bu iktidar adeta mıknatıs gibi belayı kendisine çekiyor. Çekmekle kalmıyor ve bütün ülkeye bu belayı yaşatıyor. BM’nin Libya’daki silah ambargosunu denetleme komitesi, 5 Eylül 2018’de güvenlik konseptine bir rapor sunmuştu.  O raporda Türkiye’den silah sevkiyatının belgelendiği açıkça ortaya konmuştu. Dolayısıyla Libya meselesini tartışırken bu iktidarın yanlış dış politikasını ve Libya politikasını da tartışmak gerekiyor.”

Trump’ın açıklamaları

Oluç’un gündemindeki bir diğer konu ise Japonya’daki Erdoğan-Trump görüşmesi oldu.

Trump, Erdoğan’ın Suriye’de IŞİD’le mücadele eden Kürtleri “haritadan silmeye hazır olduğunu” ifade etmiş ve ayrıca “Sanırım Kürtler onun (Erdoğan’ın) veya Türkiye’nin doğal düşmanı” ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı’nın bu sözlerini hatırlatan Oluç, onun ifadelerinin tarihe bu şekilde geçmiş olmasının bugünkü iktidar açısından ‘utanç verici’ olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

G20 Liderler Zirvesi’ndeki temaslarının ardından Osaka’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Trump, bir gazetecinin Türkiye’nin S-400 alımıyla ilgili sorusuna verdiği yanıtta konuya değinmişti:

“Türkiye ilginç bir mesele. Çünkü Erdoğan zorlu bir adam ama ben iyi anlaşıyorum kendisiyle. Belki bu kötü bir şeydir ama bence bu iyi bir şey.
“Dürüst olmak gerekirse Erdoğan Kürtlerle büyük bir sorunu var, onları ortadan kaldırmak istedi ve 65 bin kişilik bir ordusu var sınırda. Bize IŞİD’le mücadelede yardım eden Kürtleri ortadan kaldırmak istedi. Halifeliğin sonunu getirdik, yüzde 100’ünü bitirdik. Kendisini aradım ve bunu yapmamasını istedim.
“Sanırım doğal düşmanlar Erdoğan veya Türkiye ve Kürtler. Ama yapmadı, askerleri sıraya dizilmiş ve bize yardım eden Kürtleri yok etmek için hazır bekliyordu ama dedim ki ‘Bunu yapamazsın, bunu yapamazsın’. Ve yapmadı.”