Ana SayfaGüncelHDP ve CHP’li vekiller polis şiddetini anlattı, kaymakamlığı yalanladı

HDP ve CHP’li vekiller polis şiddetini anlattı, kaymakamlığı yalanladı

HABER MERKEZİ – Suruç Katliamı anmasında polis müdahalesinde yaralanan HDP ve CHP’li vekiller yaşananları anlattı, Kadıköy Kaymakamlığı’nın “emniyet birimlerinin envanterinde kesinlikle plastik mermi bulunmadığı” yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

Kadıköy’deki Suruç Katliamı anması sırasında polis şiddetiyle hastanelik olan HDP ve CHP’li vekiller yaşananları Yeni Yaşam ve bianet’e anlattı.

Vekiller, gözaltıların ardından açıklama yapan Kadıköy Kaymakamlığı’nın “emniyet birimlerinin envanterinde kesinlikle plastik mermi bulunmadığı” şeklindeki ifadesine dair de konuştu.

Yaralanan vekillerden HDP’li Gülistan Kılıç-Koçyiğit, “Bu trajikomik bir olay. Yaralarımıza bakıyorum, bunlar nedir peki? Kamera görüntüleri, raporlar yalan mı söylüyor? Demek ki hukuksuz bir şey var. Çok vahim bu” dedi.

Bir diğer HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise açıklamadan önce Kadıköy İlçe Emniyet’e gittiğini ve polis şefleriyle konuştuğunu belirterek, şunları aktardı:

“Polisler ‘yürütemeyiz ancak açıklama yapabilirsiniz’ dediler. Polis zaten eylem öncesi bütün sokakları kapatmıştı. Gençlere saldırmaya başladılar, milletvekili olduğumu söyledim ancak dinlemediler. ‘Süpürün’ talimatı verdiler.
“Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Gülistan vekiller geldi. Anlaşmaya vardık ve polis ‘kaldırımdan yürüsünler dedi’ yürüyüş başladığı anda ön sıralarda saldırı başladı. Polis copla saldırdı.
“O çocukların arkadaşları öldü. Gözaltı otobüsünden de çıkaramadım arkadaşları, vermediler. Bir gaz maskeli polis karşıma geçip silahını bana doğrultup üç el ateş etti. Belime, elime, ayağıma. Bu plastik mermi diye düşünüyorum, vücüdumda yanıklar oluştu.”

Bacağından yaralanan CHP Milletvekili Ali Şeker “Suruç’ta katliamı seyreden polis burada şiddet uyguluyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Şeker, “Beş vekilin de içinde bulunduğu böylesi bir şiddeti kabul etmek mümkün değil” dedi.

Suruç katliamının aynı zamanda yargı tarihinin en büyük katliamlarından birisinin olduğunu ifade eden yaralı vekillerden CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise şöyle devam etti:

“Ölenlerin yakınları, anneleri, arkadaşları, bu anmayı her yıl yapıyor. Bu anmayı engellemek saldırmak o zülme ortak olmaktır. Kadiköy’e dair tebliğ edilen bir yasak olduğunu da düşünmüyorum. Kaldı ki, bir yere oturuyor ve açıklama yapıyorsunuz kimseden izin almak zorunda değilsiniz. Anayasa şunu söyler, ‘Önceden izin almaksızın toplantı ve ve gösteri yapılabilir’. Yani şiddete başvurmayan, tüm eylemler anayasanın güvencesi altındadır. Engellemek değil, kolaylaştırmak zorundalar.”

Kadıköy’deki müdahale sırasında gözaltına alınlar emniyet ifadelerinin ardından gece saatlerinde serbest bırakılmıştı.


Bu haber Yeni Yaşam ve bianet’ten derlenmiştir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Britanya ile İran arasındaki tanker gerilimi tırmanıyor
Sonraki Haber
İş kazası değil cinayet: Karakuş'un ölümü 11 yıl sonra gelen tanıklıkla aydınlandı