Ana SayfaGüncelHDP’li Gergerlioğlu: Merve Demirel 6 gündür gözaltında, babasına baskı yapılıyor

HDP’li Gergerlioğlu: Merve Demirel 6 gündür gözaltında, babasına baskı yapılıyor

HABER MERKEZİ – 6 gündür gözaltında tutulan Merve Demirel’in babasına baskı yapıldığını söyleyen HDP Milletvekili Gergerlioğlu, Erol Demirel’e ‘Kızını saçından tutarak o gösteri alanından getireceksin’ denildiğini aktardı. İHD de Demirel’in gözaltında başörtüsünün zorla alındığını açıkladı.

Ankara Yüksel Caddesi’nde yapılan bir eyleme destek verdiği sırada bir polisin cinsel saldırısına maruz kalan Merve Demirel, hakkında ‘savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltı kararı var’ denilerek 12 Temmuz gecesi gözaltına alındı.

Üniversite öğrencisi Demirel 4 günlük gözaltı süreci sonrasında savcılığa çıkarıldı ancak gözaltı süresi uzatıldı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 6 gündür gözaltında tutulan Demirel’in başta babası olmak üzere ailesine baskı yapıldığını söyledi.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Gergerlioğlu, “Merve Demirel’in ailesine baskı yapmaya başladılar. Yüksel’deki KHK ile işinden atılan insanların yaptığı gösteriye destek vermemesi için babası Erol Demirel’e baskıya başladılar. ‘Kızını saçından tutarak o gösteri alanından getireceksin’ dediler. Babası kabul etmedi” diye konuştu.

Gergerlioğlu, Merve Demirel’in babasının “Yüksel direnişine katılmak kızımın kararıydı. Ben bu onurlu kararı saygıyla karşılıyorum, kızımın kararıdır ona hiçbir şekilde engelleme yapmam” dediğini de aktardı.

İHD: Başörtüsü zorla alındı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Yöneticisi Melike Giray da gözaltında tutulan Merve Demirel’in başörtüsünün zorla alındığını söyledi.

Dernek binasında basın toplantısı düzenleyen Giray, “15 Temmuz günü avukatlarından gelen bilgiye göre Siyasi Şube nezaretinde Merve Demirel’in başörtüsünün zorla alındığı, kendisine verilen boneyi takmasının dayatıldığı ifade edilmiştir” diye konuştu.

Giray, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devlet yetkililerin kamudan aldıkları gücü vatandaşlarına yönetmelerine izin veren davranış, tutum ve uygulamalara derhal son verilmelidir.
“Bu bağlamda Merve Demirel’e yönelik polis şiddeti derhal sona ermeli ve ‘işkence ve kötü muamele yasağını’ ihlal edenler hakkında derhal soruşturma başlatılıp gerekli cezai yaptırımlar uygulanmalı, bu tür ihlallerin tekrar yaşanmaması için gerekli yapısal ve yasal düzenlemeler hayata geçirilerek uygulanmalıdır.”

Polisin cinsel saldırısına maruz bırakılmıştı

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği’nin (TAYAD) 16 Şubat’ta Ankara Sakarya Caddesi’nde yaptığı eylemde bir polisin, üniversite öğrencisi Merve Demirel’i gözaltına alırken cinsel saldırıya maruz bıraktığı görüntüler kameralara yansımıştı.

21 yaşındaki Demirel ve Ankara Barosu söz konusu polis hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, başvuruları sonucu polis hakkında kamu davası açıldığını söylemişti.

Cinsel saldırıya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Taciz varsa üzerine ilk biz gideriz” demiş ancak söz konusu polisi savunmuştu.

“Yasadışı eylem yapıp direnirseniz, uyarılardan sonra ‘kargatulumba’ gözaltına alınırsınız. Eğer taciz varsa üzerine ilk biz gideriz. Hayatı kendi gibi düşünmeyenleri tacizle geçenlerin ‘Babası FETÖ’den ihraç, kardeşi DHKP-C’li proje kadın’ üzerinden polisi ezmesine müsaade etmeyiz.”

Soylu diğer bir açıklamasında ise “Mahkemede görüşeceğiz. Elimizde öyle bir belge var ki evladımıza tacizci diyen alçaklar gereğini görecek” ifadesini kullanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Huzursuzluk, huzurbozanlık – Elend Aydın
Sonraki Haber
Barolardan Hasankeyf için ortak çağrı: Baraj yapımını durdurun