Ana SayfaGüncelHDP’li Önlü’den Dersim açıklaması: Soruşturma yürütülmeden üstü kapatılmak isteniyor

HDP’li Önlü’den Dersim açıklaması: Soruşturma yürütülmeden üstü kapatılmak isteniyor

HABER MERKEZİ – Dersim Ovacık’ta dün meydana gelen patlamada Ayaz ve Nupelda adlı kardeşlerin yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yapan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Tunceli Valiliği’nin herhangi bir soruşturma yürütmeden sorumluların cezasız kalmasına yönelik açıklama yaptığını belirterek, “Olayın üstü kapatılmak isteniyor” dedi.

Dersim’in Ovacık ilçesi Bilgeç Köyü Çakılyayla mezrasında dün (15 Temmuz)  meydana gelen patlama sonucu sekiz yaşındaki Ayaz Güloğlu ve dört yaşındaki kardeşi Nupelda Güloğlu yaşamını yitirmişti.

Konuyla ilgili Tunceli Valiliği’nden yapılan açıklamada, patlamanın PKK tarafından araziye önceden yerleştirilen patlayıcıya çocukların basması sonucu meydana geldiği ileri sürülmüştü.

Ottowa Sözleşmesi hatırlatıldı

Konuya ilişkin bir açıklama da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü’den geldi.

Önlü, Tunceli Valiliği’nin herhangi bir soruşturma yürütmeden sorumluların cezasız kalmasına yönelik açıklama yaptığını belirtti.

Önlü yaptığı açıklamada Türkiye’nin 2003’te Ottowa Sözleşmesi’ni imzaladığını ve 2004’te de taraf devlet olduğunu belirterek, “Türkiye, 2008 yılı 1 Mart’ına kadar stoklarındaki mayınları imha etme ve 2014’e kadar da toprağa döşeli mayınları temizleme, kurbanlara yardım konusunda da gerekli adımları atma yükümlülüğü üstlenmiştir” dedi.

Dersim bölgesinde 10 binin üzerinde mayının Türkiye’nin de taraf olduğu Ottowa anlaşmasına aykırı bir şekilde döşendiği ve temizlenmediğinin resmi kurumlarca da kabul edildiğini ifade eden Önlü, “Bu durum aynı zamanda taraf olunan sözleşmelere uyulmadığını ve toplatılmayan mayınlarla Dersim coğrafyasının savaş alanı olarak kullanıldığını göstermektedir” dedi.

“Olayın üstü kapatılmak isteniyor”

2008 yılının Haziran ayında Türkiye’nin, taraf devletlere elinde kalan bütün mayınların fünyelerinin çıkarıldığını bildirdiğini hatırlatan Önlü, açıklamasının devamında şunları ifade etti:

“Ancak bu açıklamanın hemen ertesi yılında Mayınsız Türkiye Girişimi’nin hazırladığı Mayın ve Misket Bombaları İzleme Raporu’na göre sadece 2009 yılı içerisinde 23 çocuğun bu mayınlardan kaynaklı hayatlarını kaybettiğini hatırlattı.
“Savaş artığı mühimmatların arazilerde hatta şehirlerde neden olduğu çocuk ölümleri maalesef bini aşmıştır.
“Aynı zamanda Ceylan Önkol, Enes Ata, Nihat Kazanhan gibi yüzlerce çocuk direk ağır silahların hedefi olmuş ve failleri yetkililer tarafından korunmuştur.
“Savaşın son bulması için tüm gücümüzle çalışmamız gerekirken resmi kurumlar olayın üstünü kapatmaya çalışan, hatta manipüle etmeye yönelik açıklamalar yapmaktadır.
“Nitekim Tunceli Valiliği Mayıs ayı içerisinde Hozat’ta öldürülen Sakine Oğuz cinayetinde olduğu gibi iki çocuğumuzun ölümüne neden olan patlamaya ilişkin de herhangi bir soruşturma ve Adli Tıp incelemesi yürütmeden sorumluların cezasız kalmasına yönelik bir açıklama yapmıştır.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Jandarma, Kadın Yaz Kampı'nı yasakladı
Sonraki Haber
Muğla Milas’ta orman yangını