Ana SayfaÇalışma YaşamıHükümete tepkili maden işçileri grev için süre verdi: 25 Ağustos

Hükümete tepkili maden işçileri grev için süre verdi: 25 Ağustos

HABER MERKEZİ – Yaklaşık 7 aydır devam eden ve yüz binlerce kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Genel Maden İşçileri Sendikası, hükümetin teklifine tepki gösterdi ve grev uyarısında bulundu. Yapılan açıklamada 25 Ağustos’a kadar süre verildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), toplu iş sözleşmesinde halen anlaşma sağlanamadığına işaret ederek 25 Ağustos’a kadar süre verdi, aksi halde greve çıkacağını duyurdu.

TÜRK-İŞ’e bağlı 17 sendika olan GMİS, yaklaşık 152 bin işçiyi temsil ediyor.

Sendikanın toplantı salonunda yapılan basın açıklamasında konuşan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, 2019 yılının başından bu yana yaklaşık 7 aydır Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nde (MTA) toplu iş sözleşmelerin bitirilememesinin maden işçilerini huzursuz ettiğini söyledi.

İşçilerin talepleri şöyle:

  • Kamuda en düşük ücretin 3 bin 500 TL’ye yükseltilmesi
  • Tüm çalışanlara seyyanen 300 TL zam,
  • İlk altı ay için yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı

Hükümet ise teklifinde 3 bin 500 TL altında brüt ücret alanlara seyyanen 60 TL brüt zam ve birinci altı ay yüzde 5, ikinci altı ay ise yüzde 4 zam teklifi sundu.

Ancak Yeşil, “hükümetin karşı teklifinin elle tutulur hiçbir yanı olmadığını” ifade etti.

“Açlık ve yoksulluğa mahkum edilmek isteniyoruz”

Yeşil, işçilerin bu teklifi kabul etmediklerini ileterek ekonomik krizin faturasının maden işçilerine kesilmek istendiğini buna karşılık başkanlar kurulu olarak grev hazırlıklarına başlama kararı aldıklarını söyledi.

TTK ve MTA’da 60 günlük grev sürecinin devam ettiğini ifade eden Yeşil, “Ekonomik krizi biz çıkartmadık, biz işimizi yapıyor, borçlarımızı ödüyoruz” dedi ve ekledi: “Bizi açlığa ve yoksulluğa mahkum etmek isteyenler ve bizi greve mecbur bırakanlar, ülkemizin ve milletimizin geleceği ile oynamış olurlar.”

Basın açıklaması, maden işçilerinin attığı sloganların ardından sona erdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'da Kent Ormanı'nı bekleyen kıyıma karşı TMMOB'dan çağrı
Sonraki Haber
Ekran savaşları: Game of Thrones'un yaratıcıları HBO'dan ayrılıyor, rekabet kıyasıya