Ana SayfaDünyaHürmüz’de yeni gerilim: İran, Britanya bandıralı bir tankere el koydu

Hürmüz’de yeni gerilim: İran, Britanya bandıralı bir tankere el koydu

HABER MERKEZİ – Hürmüz Boğazı’nda seyreden Britanya bandıralı bir tankere İran tarafından el konuldu. İran’ın Londra’daki maslahatgüzarı Birtanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, dün Hürmüz Boğazı’nda Britanya bandıralı bir petrol tankerine el koyduğunu açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada “uluslararası denizcilik kurallarına riayet etmediği” gerekçesiyle “Stena Impero” adlı petrol tankerine el konulduğu belirtildi.

Tankerin “yasal prosedürler doğrultusunda” İran kıyılarına çekildiği bildirildi.

İran resmi haber ajansına açıklama yapan Hürmüzgan Eyaleti Limanlar ve Denizcilik Kurumu Genel Müdürü Allahmurad Afifipur, “Britanya’ya ait petrol tankerinin durdurulmasının nedeni, bulunduğu konumu gösteren sinyali kapatarak Hürmüz Boğazı’nda gemilerin kullandığı güzergaha aykırı bir yerden geçmesi ve İran’ın uyarılarını dikkate almaması” dedi.

Tankerde bulunan 23 kişilik mürettebatın soruşturma sonlandırılana kadar tankerde tutulacağı da belirtildi.

“Stena Bulk” isimli İsveç’teki bir firmaya ait olan tankerin Birleşik Arap Emirlikleri’nden yola çıktığı, Suudi Arabistan’a gitmekteydi.

Geçtiğimiz hafta da Hürmüz Boğazı’nın uluslararası karasularında seyreden Britanya’ya ait bir tankere İran tarafından el konulmak istendiği öne sürülmüştü. Tahran yönetimi ise iddiayı reddetmişti.

Britanya’dan İran’a nota

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Britanya Savunma Bakanlığı, “Körfez’deki olayla ilgili acilen daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor ve durumu değerlendiriyoruz” ifadesi kullanıldı.

Ayrıca Britanya hükümeti, olaya ilişkin acil durum kurulu COBRA’yı topladı.

Britanya Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da, İran’ın biri ülkesinin diğeri ise Liberya bandıralı iki tankere el koyduğunu açıklayarak, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Hunt, “İranlı yetkililerce iki geminin alıkonulmasından aşırı derecede kaygılıyım” dedi.

İran’ın yarı resmi haber ajansı, ikinci tankere “güvenlik uyarısı yapıldıktan sonra gitmesine izin verildiğini” söyleyerek ikinci geminin alıkonulduğu haberini yalanladı.

Diğer yandan İran’ın Londra’daki maslahatgüzarı Britanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

ABD: Britanya ile çalışacağız

ABD Başkanı Donald Trump ise konuyla ilgili açıklamasında birden fazla tankere el konmuş olabileceğini belirtti.

Trump, “Britanya ile konuşacağız ve çalışacağız” diye konuştu.

İran’ın Hürmüz Boğazı’nda “şiddet ilklimi” artırdığını savunan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Garrett Marquis de “Britanya, bir hafta içerisinde iki kez İran tarafından hedef alındı” dedi.

Britanya daha önce İran tankerine el koymuştu

Britanya, Temmuz ayı başında İran’a ait bir petrol tankerine Suriye’ye yönelik yaptırımları deldiği iddiasıyla Cebelitarık’ta alıkoymuştu.

Bu durum Britanya ve İran arasında diplomatik gerginliğe neden olmuştu. İran, Britanya’nın Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.

Cebelitarık’ta yaşanan olayla ilgili açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkesine ait petrol tankerinin alıkoyulmasının sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.

İran, Cebelitarık’ta el konulan iki milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip “Grace 1” adlı tankerin, Avrupa Birliği’nin yaptırımlar uyguladığı Suriye’ye gitmediğini savunmuştu. Ayrıca Tahran yönetimi tankerin “başka bir varış noktası” olduğunu da açıklamıştı.


Karınca, DW Türkçe, Euronews, Amerika’nın Sesi, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da kadın cinayeti: Ali Ekber Ergül evli olduğu Özlem Ergül'ü öldürdü
Sonraki Haber
Erbil'deki saldırı: Dört şüpheli gözaltına alındı