Ana SayfaGüncelHüseyin Aykol’un tutuklanmasına tepkiler: ‘Anter’in kalemidir, susturamazsınız’

Hüseyin Aykol’un tutuklanmasına tepkiler: ‘Anter’in kalemidir, susturamazsınız’

HABER MERKEZİ – Gazeteci-yazar Hüseyin Aykol’un meslektaşları ile yazar ve hukukçular, tutuklanarak cezaevine konulan Aykol’un ömrünü basın ve ifade özgürlüğüne harcadığını vurgulayarak, derhal serbest bırakılmasını istedi. Hukukçu Ayşe Acinikli, “Hüseyin Aykol’a verilen bu ceza Türkiye’de hala basın özgürlüğünden yana olan ve gazetecilik yapmaya çalışan insanlara verilen bir gözdağıdır” dedi. HDP ise “Aykol’un kalemi Musa Anter’in kalemidir, susturamazsınız” başlıklı bir açıklama yayınladı.

Hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle dün tutuklanan gazeteci-yazar Hüseyin Aykol, Sincan F Tipi Cezaevi’ne konuldu.

Aykol’un tutuklanmasına başta meslektaşları olmak üzere gazeteci, yazar ve hukukçular tepki gösterdi.

Hüseyin Aykol’la kapatılan Özgür Gündem gazetesinde bir dönem beraber çalışan isimlerden biri olan yazar Temel Demirer, Aykol’u “Dünyada tanıdığım en namuslu, en onurlu, en çalışkan, en örnek insanlardan biri” olarak tanımladı.

Demirer, “yoldaşımdır” dediği Aykol için “Özgür Basın’ın ne olduğunu, muhalif basının ne demek olduğunu öğrenmek isteyen herkes, Hüseyin Aykol’dan örnek almalıdır. Ben basın hayatımda kendime örnek olarak Hüseyin Aykol’u aldım. Hüseyin Aykol ifade özgürlüğünün Türkiye’deki ve dünyadaki ender insanlardan biridir” ifadelerini kullandı.

Demirer, “Hüseyin Aykol’u savunmak özgür medyayı, muhalif medyayı, onuru, ahlakı savunmaktır” diye de ekledi.

Gazeteci Tuğrul Eryılmaz da, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne karşı yapılan tutuklamaların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“İfade özgürlüğü olmayan bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye’nin tüm kurumları perişan edildi. Meclis, adalet, akademi tabi medyayı bunun dışında bırakmayacaklardı. Otoriter sistemler dediğiniz böyle bir şey. En son kurban da meslektaşımız Aykol oldu. Bu, bizim duyduğumuz. Daha ismini duymadığımız, bilmediğimiz bir sürü genç meslektaşımız var.”

“Trajikomik bir durum yaşıyoruz”

Aykol ile birlikte Özgür Gündem’in eski Eş Genel Yayın Yönetmeni olan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise şunları ifade etti:

“Her şeyden önce bu coğrafyada baskı gören bir yayın organının Eş Genel Yayın Yönetmenliğini yapmıştık. İfade özgürlüğünün bu kadar ihlal edildiği hiçbir süreç olmadı.
“Hüseyin Aykol, ömrünü basın ve ifade özgürlüğüne harcamış biri. Aynı zamanda dava arkadaşım. Her an hepimiz cezaevine girebiliriz. Trajikomik bir durum yaşıyoruz. Veli Küçük’ün beraat ettiği bir coğrafyada gazeteciler, yazarlar cezaevine giriyorlar. Hüseyin Aykol da bunlardan biri. Üzücü ama şaşırtıcı değil.”

“Bir an önce özgürlüğüne kavuşmalı”

Gazeteci Gökçer Tahincioğlu da “Yıllardır gazetecilikten başka hiçbir eylemi olmayan, mesleği gazetecilik olan ve gazetecilik yaptığı yıllar boyunca da sürekli yargılanarak, gözaltına alınarak geçiren bir emektar meslektaşımız. Maalesef yeniden tutuklandı” dedi ve ekledi:

“Aykol’un bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını, ifade özgürlüğü kapsamında kalan davaların düşürülmesini diliyoruz. Bu konuda yargı paketleri hazırlayan hükümete de gazeteciler olarak çağrıda bulunuyoruz.”

Hüseyin Aykol’u yıllardan bu yana tanıdığını belirten eski CHP milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş ise tutuklu gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı: “İktidar gazeteciliğin suç olmadığını, kamu yararına bir meslek olduğunu artık kabul etmeli ve gazetecilere yönelik hasmane tutumundan vazgeçmelidir.”

“Tutuklaması kabul edilir değil”

Hüseyin Aykol için “tutumları ve fikirleri ile doğrudan özgür basını temsil ediyor” diyen Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, “Bir iktidarın 70 yaşında bu düzeydeki bir gazetecinin tutuklaması kabul edilir değil, akıl kârı değildir” diyerek tepkisini gösterdi.

İnisiyatif olarak Aykol’un serbest bırakılması çağrısında bulunduklarını belirten Boltan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece Hüseyin Aykol değil diğer tüm gazeteci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması ve haklarında açılan dosyaların derhal kapatılması gerekir. Bu, Türkiye’nin bir ihtiyacıdır. Basın özgürlüğü bir ihtiyaçtır.”

“Aykol’a verilen ceza gazetecilik yapmaya çalışanlara bir gözdağı”

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Avukat Ayşe Acinikli de, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Gazetecinin tutuklanması meselesi normal tutuklamadan ayrı tutulması gereken bir durumdur. Basın özgürlüğünün engellenmesi olarak değerlendirmek gerekiyor.
“Hüseyin Aykol’a verilen bu ceza Türkiye’de hala basın özgürlüğünden yana olan ve gazetecilik yapmaya çalışan insanlara verilen bir gözdağıdır. Bu baskı ortamında basın özgürlüğünün bu şekilde engellenmesi, basına sansür uygulanması aynı zamanda muhaliflerin sesini kısmaya yöneliktir.
“Hüseyin Aykol’a verilen ceza insanların haber alma hakkını savunanlara verilen bir cezadır. İnsanların haber alma hakkı da engelleniyor.”

HDP: Aykol’un kalemi Musa Anter’in kalemidir

HDP Basın, Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış ise gazeteci-yazar Hüseyin Aykol’un tutuklanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“Aykol’un kalemi Musa Anter’in kalemidir, susturamazsınız” başlıklı açıklama şöyle:

“AKP iktidarı, basın özgürlüğü utanç tablosuna bir çentik daha attı. 2016’da KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin eş genel yayın yönetmenliğini yapan Gazeteci Hüseyin Aykol, hakkında kesinleşen hapis cezası bulunması nedeniyle tutuklandı.
“Hayatını gerçekleri yazmaya adayan, özgür basın geleneğinin en önemli temsilcilerinden olan Aykol’un tutuklanması, hem gazetecilere hem de Kürt halkına yönelik bir mesajdır. Bu mesajı verenler unutmasın ki, Hüseyin Aykol Musa Anter’in kalemini taşıyan Kürt halkının derdini dert edinmiş enternasyonalist bir gazetecidir. Bugün Aykol’un kalemini taşıyan, onun yetiştirdiği yüzlerce onurlu gazeteci vardır. O gazeteciler Aykol’un özgür basın için verdiği mücadeleyi, gerçekleri yazma azmini; Kürtlerin, ötekilerin, ezilenlerin sesi olma kararlılığını sürdürecek, nesilden nesile aktaracaktır.
“Basın özgürlüğü konusunda dünya sıralamasındaki yeri her geçen gün gerileyen, fikir ve ifade özgürlüğünün olmadığı, halkın haber alma hakkının engellendiği bu ülkede her şeye rağmen gerçekleri yazan gazetecilerin varlığı umuttur. Aykol, bu umudun yürütücüsü olan gazetecilerin hocası, ağabeyi, yoldaşıdır. Onun kaleminin duracağını, sesinin kısılacağını sananlar büyük bir yanılgı ve çaresizlik içindedir. Hükümeti bu tutumundan vazgeçmeye davet ediyor, Hüseyin Aykol’un bir an önce serbest bırakılması çağrısını yapıyoruz.”

Hüseyin Aykol hakkında

Manisa’nın Salihli ilçesinde 1952 yılında doğdu.

İzmir Koleji’ni bitirdikten sonra üç yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, dört yıl da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okudu.

12 Eylül öncesinde Ser Yayınevi’nde çevirmen ve editör olarak çalıştı ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi oldu.

40 civarındaki ülkede yayınlanan “Sosyalizm: Teori ve Pratik” dergisinin Türkçe edisyonunu çıkardı.

12 Eylül döneminde yaklaşık 10 yıl hapis yattıktan sonra gazetecilik ve yayıncılığa geri döndü.

90’lı yılların başında çıkan haftalık gazete Halk Gerçeği’nin kuruluşunda yer aldı ve sonrasında Özgür Ülke, Özgür Gündem, Özgürlükçü Demokrasi, Yeni Yaşam gibi gazetelerde çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

Aykol’un çok sayıda çeviri ve telif eserleri bulunmaktadır.


Bu haberde yararlandığımız Mezopotamya Ajansı’nın haberine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Gazeteci Hüseyin Aykol tutuklandı




Önceki Haber
Suruç Katliamı Davası: Mahkeme görüntü ve telsiz kayıtlarını istedi
Sonraki Haber
Bir çocuk iki erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı