Ana SayfaDünyaİddia: “İncirlik, ABD’nin nükleer silahlarının saklandığı yerlerden biri”

İddia: “İncirlik, ABD’nin nükleer silahlarının saklandığı yerlerden biri”

HABER MERKEZİ – NATO Parlamenter Asamblesi için hazırlanan bir raporda, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa’daki altı ülkede ABD’nin nükleer silahlarının saklandığı iddia edildi.

NATO Parlamenter Asamblesi Savunma ve Güvenlik Komitesi için hazırlanan bir raporda, Türkiye ile birlikte Avrupa’nın altı ülkesindeki askeri üslerde çoğu B-61 tipi olmak üzere 150 Amerikan nükleer silahının saklandığı bilgisinin yer aldığını bildirdi.

Söz konusu raporda yer alan bilgileri uluslararası haber ajansı AFP bildirdi.

Kanadalı Senatör Joseph Day tarafından hazırlanan raporda, nükleer silah bulunan üsler arasında Adana’daki İncirlik’in yanı sıra Belçika’daki Kleine-Brogel, Almanya’daki Büchel, İtalya’daki Ghedi-Torre ile Aviano ve Hollanda’daki Volkel sıralandı.

DW Türkçe’nin aktardığı AFP’nin haberinde, geçen Nisan ayında yazılan rapordaki bu bölümün geçen hafta çıkarıldığı bilgisi de yer aldı.

“Nükleer Caydırıcılıkta Yeni Dönem? Modernizasyon, Silahlanma Kontrolü ve Müttefik Nükleer Güçler” adını taşıyan rapordaki bilgilerin, ABD’nin nükleer başlıklarının lokasyonuyla ilgili bir araştırmaya yer veren bilim dergisi Bulletin of the Atomic Scientists’e dayandırıldığı düşünülüyor.

Ancak NATO yetkilileri, söz konusu rapora mesafe koyarak raporun resmi bir NATO belgesi olmadığını vurguluyor.

NATO üyeleri arasında ABD, Britanya ve Fransa nükleer silahlara sahip.

Belçika’da muhalefet açıklama bekliyor

Öte yandan rapordan çıkarılan bölüm Belçika’da tartışmalara neden oldu.

Muhalefetteki Belçikalı politikacılar, ülkede ABD’ye ait nükleer silah bulunup bulunmadığı ile ilgili hükümetten açıklama talep ediyor.

Yeşiller Partisi Milletvekili Samuel Cogolati de Belçika’nın kuzeyindeki Kleine-Brogel üssünde ABD’nin nükleer silahlarının bulunmasını “bilinen bir sır” olarak nitelendirerek raporun bunun teyidi anlamına geldiğini söyledi.

Belçika Savunma Bakanlığı sözcüsü ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermekten kaçındı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mayın… – Özlem Atik
Sonraki Haber
Özgür Gündem Davası: Aykol dahil yedi gazeteciye ceza istendi