Ana SayfaDünyaİklim değişikliği: Her hafta bir afet yaşanıyor, yoksul ülkelerdekiler umursanmıyor

İklim değişikliği: Her hafta bir afet yaşanıyor, yoksul ülkelerdekiler umursanmıyor

HABER MERKEZİ – BM yetkilisi Mami Mizutori, her hafta iklim değişikliğinden kaynaklı bir doğal afet yaşandığına dikkat çekerek, yoksul ve gelişmekte olan ülkelerdeki afetlerin dünya kamuoyunun ilgisini çekmediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin afet riskini azaltma konusundaki özel temsilcisi Mami Mizutori, dünyada her hafta iklim değişikliğinden kaynaklı bir doğal afet yaşandığını açıkladı.

Diken’in aktardığına göre Mizutori buna örnek olarak Mozambik ile komşu ülkelerini vuran Idai ve Kenneth Siklonlarını, Hindistan’daki kuraklığı gösterdi.

Bunların uluslararası arenanın ilgisini çekmediğini vurgulayan Mizutori, “Yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin afetlerle mücadele etmesini sağlamak için acilen adım atılmalı” dedi.

Bu konunun geleceğimizi değil bugünümüzü ilgilendirdiğini vurgulayan Mizutori, “İklim değişikliği sorununa çözüm aramak uzun vadeli bir süreç olmaktan çıktı. Hemen şimdi yatırım yapılması ve önlem alınması gerek” görüşünü savundu.

Tahminlere göre iklim kaynaklı doğal afetlerin yılda 520 milyar dolara mal olduğunu belirten Mizutori, şimdiye kadar iklim değişikliğine çare bulmak için kafa yorulduğunu, sera gazı emisyonlarını sınırlandırmak gibi konulara odaklanıldığını anımsattı.

Mizutori, “Ancak, iklim değişikliğini konuşmak yeterli değil. Doğal afetler gibi sonuçlarını da konuşup, onlara da çare aramak zorundayız” dedi.

Bundan böyle daha bütüncül bir bakış açısıyla konuya yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Mizutori, iklim değişikliğinden kaynaklanan doğal afetlerin sadece gelişmekte olan ülkelerde yaşanmadığına değindi; ABD ve Avrupa’daki orman yangınlarını örnek gösterdi.

Previous post
Merkez Bankası'ndaki görevden alma sonrası dolar yükselişte
Next post
2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın şampiyonu ABD