Ana SayfaEkolojiİlk defa durdurulmadı: Sinop nükleer santral projesi iptal mi edildi?

İlk defa durdurulmadı: Sinop nükleer santral projesi iptal mi edildi?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “santralin istediğimiz gibi ilerlememesi üzücü” sözlerini değerlendiren Sinop Nükleer Karşıtı Platformu, bunun projenin kesin iptali anlamına gelmediğini kaydetti. Platform, santral yapımının ilk kez durdurulmadığını da belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen G20 zirvesi öncesi, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santrale ilişkin ‘proje ilerlemiyor’ açıklamasını yaptı.

“Hem maliyet hem de proje takvimi açısından ilk anlaşmamız ile uyumlu olmayan bir tabloyla karşılaştık. Sinop nükleer santralinin istediğimiz gibi ilerlememesi üzücü.”

Erdoğan’ın bu sözleri ‘proje iptal edildi’ şeklinde yorumlandı ancak Sinop Nükleer Karşıtı Platformu’na (NKP) göre bu sözler kesin bir iptal anlamı taşımıyor.

DW Türkçe’de Burcu Karakaş’a konuşan NKP Sözcüsü Zeki Karataş, bugüne kadar projenin dört kez durdurulduğunu belirtti.

Karataş, Erdoğan’ın açıklamasının da nükleer santral projesinin maliyet nedeniyle durdurulduğuna işaret ettiğini dile getirdi ve “‘Şimdilik’ anlamına gelir. Yani, ‘Proje her zaman elimizin altında’ anlamına geliyor” dedi.

‘Nükleer santraller tarihin çöp sepetine atılmalı’

Google Earth Sinop Türkei

Yalnız Sinop’taki projenin durdurulmasını değil, Türkiye’de nükleer santral projelerinin tamamının “tarihin çöp sepetine atılması” gerektiğini kaydeden Karataş, meselenin ‘enerji’ olmadığını dile getirdi.

Devlet ormanı arazisinin katledildiğini belirten Karataş, “Şu an santralin inşa edilmesi planlanan alanda kesilmedik yer kalmadı” dedi.

Santralin inşa edilmesi planlanan 10,1 milyon metrekarelik alanda şimdiye kadar 650 binden fazla ağaç kesildiği tahmin ediliyor. Karataş, bazı köy yollarındaki meşe ağaçlarını bile kesildiğini görünce şaşırdığını ve “Onları bile kesmişlerse dönüşü olmayan bir yoldayız” diye düşündüğünü söyledi.

Karataş, Sinop NKP olarak ağaç dikme konusunda görev alabileceklerini dile getirdi.

“Erdoğan’ın açıklaması gönlümüzü serinletiyor ama proje ilk defa durdurulmuyor. O alanı yeniden yeşertebiliriz fakat bir ağacın bir metrelik boy atması için en az 10 yıl gerekiyor.”