Ana SayfaGüncelİstanbul’dan gönderilen Suriyeliler Afrin’e yerleştiriliyor iddiası

İstanbul’dan gönderilen Suriyeliler Afrin’e yerleştiriliyor iddiası

HABER MERKEZİ – İstanbul Valiliği’nin süre vererek kentteki Suriyeli mültecileri sınır dışı edeceğini duyurması sonrası 100 kadar mültecinin Afrin’e gönderildiği öne sürüldü. İçişleri Bakanı Soylu “Kamplara yerleştiriyoruz” dese de HDP’nin açıklaması da Suriyelilerin Afrin’e gönderildiği yönündeki haberleri doğruluyor.

İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla İstanbul Valiliği’nin Suriyeli mültecileri kentten sınır dışı etme kararı sonrası, birçok mültecinin Afrin’e gönderildiği iddia edildi.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre İstanbul’daki Suriyelilere yönelik arama, denetleme ve sınır dışı kararı sonrası tutuklananlardan yaklaşık 100 kadarı Afrin’e gönderildi.

Ajans, Suriyelilerin Salı günü yani dün öğleden sonra Afrin’e ulaştığını, dört araçla Afrin’e getirilen Suriyeliler arasında Kürtlerin de olduğu iddiasını paylaştı.

HDP de “Afrin ve İdlib’e gönderiliyorlar” demişti

İstanbul Valiliği’nin kararına tepki gösteren HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu tarafından dün yapılan yazılı açıklamada da Suriyelilerin Afrin ya da İdlib’e gönderildiği ifade edilmişti.

Açıklamada, bazı mültecilere gönüllü geri dönüş belgesi imza ettirildiğine dair iddialara dikkat çekilerek, “Uluslararası yasalar uyarınca yaşam tehlikesi yaşadıkları ülkeye geri dönmeye zorlanamayacakları yönünde maddeler bulunan mülteciler, ölüm tehdidine rağmen geri dönmeye zorlanmaktadır” denilmişti.

Geri gönderilme kararı verilen mültecilerin otobüslere doldurularak, geri gönderme merkezlerine ve ardından da Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden, İdlib ya da Afrin’e geri gönderildiği kaydedilmişti.

Soylu “Kamplara yerleştiriyoruz” diyor

Bugün NTV canlı yayınında konuya dair açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise alınan karar sonrası İstanbul’daki Suriyelilerin ‘kamplara alındığını’ söyledi.

“Suriyeliler geçici koruma kapsamında. 20 Ağustos’a kadar süre verdik. Yasadışı yollarla gelen Suriyeliler var. Biz bunları alıyoruz, ikamet izni vermedik deyip kamplara alıyoruz. Geçici koruma kapsamındaki kimse sınır dışı yapılamaz. Biz bunları ne yapıyoruz? Kayıtsız Suriyelileri yakalayınca kamplara gönderiyoruz. Şu anda kamplarda 100 bin kişi kalıyor. Kontrol altında tutmamız lazım. Gitmiyorum derse gidecek.”

Valilik süre vermişti

İstanbul Valiliği, 22 Temmuz günü kentte kaydı olmayan Suriyelilerin İstanbul’u terk etmeleri için 20 Ağustos’a kadar süre vermişti.

İçişleri Bakanlığı talimatı doğrultusunda alınan kararda söz konusu Suriyelilerin kayıtlı oldukları illere sevk edilecekleri açıklanmıştı.


Türkiye AB’yle geri kabul anlaşmasını ‘askıya aldı’, İstanbul’daki Suriyeliler ‘gönderiliyor’


Afrin

Geçtiğimiz yıl 20 Ocak 2018’de Afrin’e 72 uçak ile startı verilen “Zeytin Dalı” isimli operasyon başlatılmış, 58 gün boyunca kent bombalanmıştı.

18 Mart’ta ÖSO grupları ile beraber kente giren TSK, yönetim binasına Türk bayrağı çekmişti.

Bu tarihten sonra kentte daha önce Kürtçe olan yerleşim yerleri ve kurumların adı Türkçe ve Arapça olarak değiştirildi, kimi Afrinlilerin mülklerine el konuldu.

Birleşmiş Milletler verilerine ise Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği askeri harekat öncesinde 100 binden fazla insan kenti terk etmek zorunda kaldı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, Afrin’den göç eden sivillerin büyük bir bölümünü oluşturan 75 bin kişinin, Tel Rıfat’a yerleştiğini belirtmiş, geri kalan kısmının da Nubul ve Zahra çevresindeki diğer köylere yerleştiğini kaydetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Takashi Miike imzalı “First Love”dan tanıtım fragmanı
Sonraki Haber
Beş ayda 724 bin kişi kredi borcu nedeniyle icralık oldu