Ana SayfaEkolojiJaponya’da 33 yıllık yasak kalktı, balinalar katledildi

Japonya’da 33 yıllık yasak kalktı, balinalar katledildi

HABER MERKEZİ – Japonya, hayvan hakları ve doğa savunucularının tepkilerine rağmen 33 yıllık balina avlama yasağını kaldırdı. Denize açılan balıkçılar ilk günde koruma altındaki en az bir minke balinasını katletti.

Japonya hükümeti, geçtiğimiz yılın Aralık ayında, 1986’da balinaların neslinin korunması için ticari av yasağı getiren Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu’ndan (IWC) çıkacağını açıklamıştı.

Bununla birlikte ülkede ticari balina avı yasağı dün itibariyle kaldırıldı.

Hükümet balıkçılara Aralık ayı sonuna kadar toplam 227 balina (52 minke, 150 Bryde ve 25 sei balinası) avlama izni verdi.

1986’dan sonraki ilk ticari av için ülkenin kuzeyindeki Kushiro kentinden beş, güneybatısındaki Shimonoseki kentinden de üç tekne bu sabah yetkililerin de katıldığı törenlerle denize açıldı.

Balıkçı teknelerinden biri Pazartesi günü akşamüstü saatlerinde yaklaşık 8 metrelik bir minke balinası ile geri dönerken, başka bir teknenin daha bir balina avladığı haberleri geldi.

Ticari balina avcılığına getirilen yasağın kaldırılmasına karşı çıkan doğa ve hayvan hakları savunucuları bu kararın çok ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarılar yapıyor.

Yasağın kaldırılmasıyla birlikte, IWC koruması altındaki minke balinaları gibi çok sayıda farklı balina türünün de serbestçe avlanabilecek olması tepki çekiyor.

Previous post
DSG, BM’nin çocuklara ilişkin eylem planını Cenevre'de imzaladı
Next post
Akşener: Trump-Erdoğan görüşmesi esir alındığımızı ortaya koydu