Ana SayfaGüncelKayyum Safitürk Davası: Sanıklar dönemin emniyet amirini işaret etti, duruşma ertelendi

Kayyum Safitürk Davası: Sanıklar dönemin emniyet amirini işaret etti, duruşma ertelendi

HABER MERKEZİ – Derik Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Muhammet Fatih Safitürk’ün bombalı saldırı sonrası hayatını kaybetmesine ilişkin davada sekiz kişinin beraat kararını bozup yeniden yargılamaya başlandı. Duruşmada konuşan sanık Devran Aslan, ifadesinin baskı altında alındığını belirterek suçlamaları reddetti. Duruşma 21 Kasım’a ertelendi.

Mardin’in Derik ilçesinde belediyeye kayyum olarak atanan Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk 10 Kasım 2016’da kaymakamlık binasına düzenlenen bombalı saldırıda ağır yaralanmış, 11 Kasım’da hayatını kaybetmişti.

Safitürk’ün ölümüne ilişkin yapılan davada 15 sanık hakkında karar verilmiş ancak Antep Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi bu kararı bozmuştu.

Yeniden başlayan yargılamanın ilk duruşması bugün yapıldı.

Duruşmada sanık Devran Aslan, Fikret Bağı, Mehmet Deniz, Tahsin Erdaş, Vedat Erol, Zinet Erdaş, Zuhal Dalçin’le avukatları ile müşteki avukatı Önder Balcı hazır bulundu.

Duruşmayı Safitürk’ün ailesi, Antep Valisi Davut Gül, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu takip ederken sanıkların Mardin’den gelen aileleri ile AA muhabiri haricindeki gazeteciler yer olmadığı gerekçesiyle salona alınmadı.

‘İfadem baskı altında alındı’

İlk olarak söz alan sanık Devran Aslan verdiği ifadenin baskı altına alındığını belirterek, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Aslan’ın avukatı Şahin Yücesoy da kaymakamlıkta çalışan müvekkilinin bomba patladığı sırada orada bulunduğunu söyledi.

“Bombayı yerleştiren ve bu olayın içerisinde olan birisinin bombanın patladığı anda binada olması hayatın olağan akışına aykırıdır. Müvekkilimin ifadesi avukat görüş yasağı olduğu anda alınmıştır. Görüntü kayıtları iyi incelenirse müvekkil sanığında yönlendirildiği ve bir baskı kurulduğu anlaşılmaktadır.”

Sanık Zuhal Dalçin de, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, olayla hiçbir alakasının bulunmadığını söyledi.

Daha önce vermiş olduğu yazılı ve sözlü beyanları tekrar ettiğini aktaran Dalçin, Devran Aslan’ın soruşturma ve yargılama esnasında aleyhlerine vermiş olduğu ifadeleri kabul etmediğini de kaydetti.

Sanık Mehmet Deniz de olay günü köye gittiğini ve telefonu çekmediği için sinyal alınamamış olduğunu söyleyerek, üzerine atılı suçlamaları reddetti, beraatini istedi.

Suçlamalar görevden alınan emniyet müdürüne ilişkin

Sanık Tahsin Erdaş ise, olaydan önce Gülen cemaati ile ilişkili olduğu iddiasıyla görevden alınan emniyet amiri Mustafa Hakan Kutlay’ın kaymakamı odasında ziyaret ettiğini anlattı.

Kaymakam’ın görüşmede Hakan’a “Bu saatten sonra yapabileceğim bir şey yok” dediğini aktaran Erdaş, şöyle devam etti:

“Kaymakamın şoförü Mustafa Dinçer x-ray cihazından geçmeden binaya girebilen tek kişidir. Yine kaymakamın koruması da x-raydan geçmeden içeri girer. Benim dışarıda yaptığım araştırmalara göre kanaatimce kaymakamın odasına bombayı görevden alınan amir koydu. Amir Mustafa Hakan Kutlay şoförü kullandı. Mustafa Dinçer’de bombayı içeri koydu.”

Savunmaların ardından konuşan müşteki Ayşegül Safitürk’ün avukatı Önder Balcı, olay tarihinde Derik’te görev yapan emniyet amiri Mustafa Hakan Kutlay’ın beyanın alınmasını, sanık Tahsin Erdaş’ın tutuklanmasını ve beraat eden sanıklarında cezalandırılmasını talep etti.

Duruşma ertelendi

Verilen kısa aranın ardından iddia makamı, sanıkların tutuklanma taleplerinin mevcut delil durumuna göre bu aşamada reddine, hakkında dava açılmayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasına yönelik katılan vekilinin talebinin de reddi yönünde mütalaa verdi.

Mütalaayı ve talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, Mehmet Kahraman, Mustafa Dinçer, Mustafa Hakan Kutlay’ın tanık beyanlarının tespiti amacıyla gerekli işlemin yapılmasına, beyanlarda geçen Yasemin Gökbaş, Hülya Gür ve Rojin Aydın isimli şahısların kimlik tespitine, tespitin ardından teşhis işlemi için adli işlem yapılmasına karar verdi.

Duruşma 21 Kasım 2019 tarihine ertelendi.


Bu haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Temelli: Bugün için mücadele, gelecek için müzakere zamanıdır
Sonraki Haber
Gazeteci Necla Demir'in duruşması Ekim ayına ertelendi