Ana SayfaÇalışma YaşamıKHK’li mimar Alev Şahin’e kesilen cezalar iptal: “Barışçıl eylem cezalandırılamaz”

KHK’li mimar Alev Şahin’e kesilen cezalar iptal: “Barışçıl eylem cezalandırılamaz”

HABER MERKEZİ – Düzce’de KHK ile ihraç edildiği işine iade talebiyle iki yılı aşkın süredir oturma eylemi yapan mimar Alev Şahin’e kesilen idari para cezaları, mahkeme tarafından iptal edildi.

Mimar Alev Şahin, Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki görevinden 6 Ocak 2017’de yayınlanan 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ihraç edilmişti.

Şahin, 30 Ocak 2017’den itibaren Düzce’de Spor Sokak girişindeki meydanda, “İşimi, ekmeğimi geri istiyorum” pankartıyla oturma eylemi yapmaya başlamıştı. Şahin, 31 Ocak’tan itibaren eylemini Pazartesi-Çarşamba arası meydanda, Perşembe günü ise AKP Düzce il binası önünde sürdürüyordu.

Oturma eylemi süresince gözaltına alınan Şahin hakkında soruşturmalar başlatılmış ve toplamda 100 bin liraya yakın idari para cezası kesilmişti.

Mimar Alev Şahin, Düzce 2’nci Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurarak kendisine kesilen idari para cezalarına itiraz etmişti.

“Sosyal yaşamın akışı kesilmedi”

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre mahkeme, Şahin’in itirazını karara bağlayarak para cezalarının iptaline hükmetti.

Mahkemenin kararında şunlar ifade edildi:

“Fikirlerin silahsız ve saldırısız başka bir ifade ile barışçıl bir şekilde ortaya konabilmesi için toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı kapsamında barışçıl olmadığına, kamu düzeninin bozulduğuna veya bozulma tehlikesinin ortaya çıktığına, oturma eyleminin gerçekleştiği cadde veya sokaklarda eylemin başladığı tarihten bu yana sosyal yaşamın akışının kesildiğine dair somut bir tespit ve değerlendirme bulunmadığından hukuka uygun olmayan idari para cezalarının iptaline karar verilmiştir.”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bir kararına da atıf yapan mahkeme, barışçıl protestolara müdahale ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması arasında adil bir denge kurulması gerektiğini belirtti:

“Somut olayda kamu düzeni ile ilgili olarak günlük hayatın akışında kişinin eylemi nedeniyle herhangi bir somut ihlal tespiti yapılmadığı gibi kamuya rahatsızlık veren hoşgörü sınırlarını aşan durumlar ispat edici derecede ortaya konulmamıştır.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
“Lice'nin hafızası” Ahmet Tektaş yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Konya'da silah fabrikasında yangın