Ana SayfaGüncelKONDA’dan ’23 Haziran’ raporu

KONDA’dan ’23 Haziran’ raporu

HABER MERKEZİ – 23 Haziran’a dair raporunu açıklayan KONDA’nın elde ettiği bulgulara göre İmamoğlu, 31 Mart ile 23 Haziran seçimleri arasında genç, öğrenci ve Kürtler arasında oyunu artırdı, Yıldırım’ın oyları ise geriledi. Ayrıca MHP seçmenlerinin sadece üçte biri 23 Haziran’da Yıldırım’a oy vermiş. MHP seçmenlerinin çoğu ikinci seçimde İmamoğlu lehine oy kullanmış.

23 Haziran seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 54, Binali Yıldırım’ın ise yüzde 45 oy alacağını öngörerek en isabetli tahmini yapan kamuoyu araştırma şirketi KONDA, “23 Haziran 2019 Sandık Analizi ve Seçmen Profilleri” raporunu açıkladı.

Rapor; 24 Haziran 2018 genel, 31 Mart yerel ve 23 Haziran İstanbul seçimlerine ait sonuçların sayısal analizini sunuyor.

Raporda, oy farkı bazında 31 Mart-23 Haziran sonuçları kıyaslandığında İmamoğlu’nun oyunda kayda değer değişim olduğu aktarılıyor.

Rapora göre 31 Mart’ta CHP, İYİ Parti ve HDP’ye oy veren seçmenlerin çoğunun desteğini alan İmamoğlu, 23 Haziran seçiminde bu desteği daha güçlü almayı başarmış.

31 Mart’ta Kürtlerin yarısı İmamoğlu’na, yüzde 26’sı da Yıldırım’a oy verirken, 23 Haziran’da İmamoğlu’na oy veren Kürtlerin oranı yüzde 62’ye yükselmiş.

Sosyal medya bazında değerlendirildiğinde, Facebook ve Instagram kullanıcıları arasında İmamoğlu’na oy verenlerin sayısı daha fazla. Twitter kullanıcıları ise İmamoğlu’na en fazla destek veren kümeyi oluşturuyor. İnternet kullanmayan kesimde ise Yıldırım’a daha fazla oy verilmiş.

Yine KONDA’nın bulgularına göre İstanbul’un yetişkin nüfusunun yüzde 24’ünü teşkil eden üniversite mezunları içinde İmamoğlu’na oy verenlerin oranı yüzde 48’den yüzde 64’e çıkmış gözüküyor.

MHP ve AKP seçmeninin tutumu

Bir başka çarpıcı bulgu da Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’li seçmenin tutumu. 31 Mart’ta MHP’li seçmenlerin ancak yarısından azı Yıldırım’a oy verirken, 23 Haziran’da bu destek daha da zayıflamış ve MHP seçmenlerinin sadece üçte biri Yıldırım’a oy vermiş.

KONDA’ya göre MHP seçmenlerinin çoğu ikinci seçimde İmamoğlu lehine oy kullandı. MHP’lilerden İmamoğlu’na giden oyların oranın yüzde 11’den yüzde 28’e çıktı.

Yine AKP’ye oy veren seçmenlerin azımsanmayacak bir kısmı (yüzde 3.5’i) da 23 Haziran’da İmamoğlu’na oy verdi.


KONDA’nın raporunun tamamına BURADAN bakabilirsiniz.



Önceki Haber
JİTEM Davası: Duruşma öncesi savcı değişti, dava ertelendi
Sonraki Haber
Göçmenleri taşıyan bot battı: Bir kişi yaşamını yitirdi, 80 kişi kayıp