Ana SayfaEkolojiKüresel ısınma: Cilo Dağları’ndaki buzullar erimeye başladı

Küresel ısınma: Cilo Dağları’ndaki buzullar erimeye başladı

HABER MERKEZİ – Hakkari’de kalınlığı bazı yerlerde 40 metreyi, uzunluğu da dört kilometreyi bulan Cilo Dağları’ndaki buzullar küresel ısınma nedeniyle erimeye başladı. Uzmanlar, çözümün “karbondioksit emisyon miktarını düşürmek” olduğunu söylüyor.

Hakkari’de bulunan Cilo Dağları’ndaki buzullar küresel ısınma nedeniyle erimeye başladı.

Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ile Zirve Dağcılık Temsilcisi Hacı Tansu, 20 bin yıllık buzulların bu yıl birkaç metre eridiğini ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Dağların kalınlığı yer yer 40 metre, uzunluğu ise dört kilometreyi buluyor.

“Büyük buzul göller oluşmuş”

DHA’nın haberine göre, dokuz yıldır Cilo Reşko Keviya Pir ve Mergan buzullarını fotoğraf ve videolarla kayıt altına aldıklarını söyleyen Tansu, buzulların son zamanlarda çok hızlı bir şekilde eridiğini ve böyle giderse yakın zamanda buzulların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti.

“Ayrıca en büyük buzul olma özelliğini taşıyan Spihane (Erinç) buzulunun iç taraflarında buzlar üzerinde büyük buzul göller oluşmuş. Bu da erimenin daha çok iç taraflarda olduğunu gösteriyor.”

“Çözüm karbondioksit emisyon miktarını düşürmek”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Onur Köse ise buzul erimelerinin sadece Hakkari’de değil, Türkiye’deki yüksek dağların çoğunda olduğunu ve bunun da küresel ısınmayla ilgili bir sorundan kaynaklandığını söyledi.

“Biz atmosfer dengelerinin çok iyi korunması açısından kendi ulusal katkılarımızı ortaya koymamız lazım. Bunun için de ülkemizde ve dünyada yapılan karbondioksit emisyonları önemli bir faktör. Bu emisyonların mümkün olduğunca az bir şekilde yapılması, dünyanın atmosferik dengesini korunması açısından önemlidir.”

Buzul erimelerinin ülkedeki atmosfer dengesinin bozulmasıyla ilgili olduğunu beliren Köse, yapılacak tek şeyin atmosfere gaz salınımını engellemek olduğunu söyledi:

“Bu nedenle jeotermalleri, güneş enerjisini tercih etmemiz gerekiyor. Hem devlet destekli, hem de diğer sektörlerin rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerjisi gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarında artışa gitmemiz gerekir.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
6 aydır kayıplardı: KHK'li dört isim 'emniyet mensuplarınca bulundu'
Sonraki Haber
'Saklı Haç'ın İstanbul galası 4 Ağustos'ta