Ana SayfaGüncelKürt şair Arjen Arî’nin şiir kitapları bir sette toplanıyor

Kürt şair Arjen Arî’nin şiir kitapları bir sette toplanıyor

DİYARBAKIR – Kürt şair Arjen Arî’nin 9 şiir kitabı bir set haline getiriliyor. Seti Diyarbakır Kitap Fuarı’na yetiştirmeyi hedefleyen Sor Yayınları’ndan Reşo Ronahî, “Kürtlerin panoraması” olarak nitelendirdiği Arî’yi, hayatını ve onun eserlerini Mezopotamya Ajansı’na anlattı.


Haber: Bilal Güldem & Kadri Esen


Kürt edebiyatını önceleyen yayınevlerinden olan Sor, Kürt şiirinin önemli isimlerinden Arjen Arî’nin daha önce yayınlanan 9 şiir kitabını bir sette topluyor.

Arî’nin yüzlerce şiirini tekrardan okurla buluşturacak olan yayınevinin hazırladığı set, “Şêrgele”, “Ev Çiya Rûspîne”, “Ramûsan Min Veşartin Li Geliyekî”, “Erotîka”, “Çil Çarîn”, “Payîza Peyvê”, “Destana Kawa û Azhî Dehaq”, “72 Nefî” ve “Şiîr û Sînor” adlı şiir kitaplarından oluşacak.

Sor Yayınları sorumlusu Reşo Ronahî, yayınlayacakları Arî’nin kitap seti hakkında bilgi verdi.

Reşo Ronahî

Set hazırlıklarının sürdüğünü belirten Ronahî, seti sonbaharda yapılacak olan Diyarbakır TUYAP Kitap Fuarı’na yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Arî’nin 9 şiir kitabının da sette yer alacağını ifade eden Ronahî’nin “Neden Arjen Arî?” sorusuna yanıtı şöyle:

“Arjen Arî’nin kuşağı, şair bir kuşaktır. 12 Eylül Askeri Darbesi’ni gören bir kuşaktır. 1990’lı yılların zulmünü görüp, karanlık güçlerden payını alıyor ve yaralanıyor. Son 40 yılda Kuzey Kürdistan tarihinde ne kadar berbat bir olay varsa hepsine tanık olmuş. Arjen Arî bunların hepsini kitaplarında yazmış. Kürtlerini acısını ve yaşanmışlıklarını kendine dert ederek, kendi tarzıyla yazmış. Klasik edebiyattan faydalanarak modern tarzıyla yazmıştır.”

Arjen Arî’nin çok kıymetli bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Ronahî, Arî’nin tüm kitaplarının farklı yayınevlerinden yayınlandığını hatırlatarak, Arî’nin tüm şiir eserlerinin bir sette toplanmasının ilk olduğunu da ekledi.

Arjen Arî etkinlikleri

Diyarbakır Kitap Fuarı’nda Arjen Arî anısına bir dizi etkinlik düzenleyeceklerini dile getiren Reşo Ronahî, sadece Diyarbakır Kitap Fuarı’yla sınırlı kalmayacaklarını, birçok kentte Arî anısına etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

Ronahî, Arî’nin şiirlerine müzik yapan Mehmet Atlı, Yunus Dişkaya, Ruken Yılmaz gibi sanatçıların katılımıyla kış mevsiminde Arî’nin anısına konser düzenleyeceklerini de kaydetti.

Ronahî, Arjen Arî’nin şiirlerinin yanı sıra düzyazılarını da şiir seti ardından yayınlamayı düşündüklerini belirtti.

Kürtlerin, Türkçe yazmanın ve konuşmanın etkisi altında kaldığını hatırlatan Ronahî, Arjen Arî’nin ise hem şahsiyeti hem de ilk Kürtçe yazması dolayısıyla ‘Kürtlerin panoraması’ olduğunu vurguladı.

“Onun sayesinde birçok Kürt genci Kürtçe edebiyatı ve şiiri sevmeye başlıyor. Ben bu gençlerden biriyim” diye ekledi Ronahî.

Arjen Arî’nin anısına Kürt PEN’e çok iş düştüğünü de dile getiren Ronahî, kimi önerilerde de bulundu.

“Örneğin Nusaybin Belediyesi neden Arjen Arî’nin Çalê köyünde ya da Nusaybin merkezde ‘Çalê’ adlı şiirini üzerine yazıp bir anıt yapmasın? Nusaybin, Kürt dili ve kültürü için önemli bir yer. Nusaybin Belediyesi’ne Arjen Arî’nin anısına her sene bir etkinlik düzenlemesini öneriyoruz. Bizler de katkı sunmaya hazırız.”

Arjen Arî kimdir?

Arjen Arî

1956 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Çalê köyünde doğdu.

İlk ve ortaöğrenimini Nusaybin’de tamamladı. 1979’da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünü bitirdi.

İlk şiiri 1979 yılında Tîrêj dergisinde yayınlandı.

Şiirleri İsveç ve Türkiye’de Berbang, Kurdistan Pres, Nûdem, Çira, Rewşen, Nubihar, Gulistan, Kevan, Tîroj, Peyv, Nûbûn ve Karwan adlı dergilerde yer aldı.

2004’te Kürt Yazarlar Birliği’nin kurucuları arasında yer aldı.

Kanser hastalığı nedeniyle 30 Ekim 2012’de Diyarbakır’da hayatını kaybetti ve Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ODTÜ'de mezuniyet töreni öncesi gözaltına alınan öğrenciler serbest
Sonraki Haber
“İmar Barışı” süresine altı ay uzatma