Ana SayfaGüncelKütahya’da azot fabrikasında patlama: Sarı dumanların izahı hala yok

Kütahya’da azot fabrikasında patlama: Sarı dumanların izahı hala yok

HABER MERKEZİ – Kütahya’daki bir azot fabrikasında dün akşam patlama meydana geldi, kentten de duyulan patlamada fabrikadan sarı dumanlar yükseldi. Enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik, Valiliğin “Gaz sıkışmasından kaynaklandı, olumsuzluk yok” açıklamasının patlama sonrası ortaya çıkan renkli gazı hiçbir şekilde açıklamadığını belirtti ve resmi açıklamanın ‘çok şüphe uyandırıcı’ olduğunu kaydetti.

Kütahya-Eskişehir karayolunun 7’nci kilometresinde bir firmaya ait azot fabrikasında patlama meydana geldi.

Dün akşam meydana gelen, kent merkezinde de duyulan patlamanın ardından fabrikadan sarı dumanlar yükseldi.

Olay yerine giden ekipler ve gazetecilerin maske taktıkları görülürken, AFAD ekipleri patlamanın meydana geldiği bölgede kimyasal ölçüm yaptı.

Valilikten açıklama, uzmanlar temkinli

Kütahya Valisi Ömer Toraman patlamaya ilişkin, “Yapılan ilk araştırmada herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın olmadığı, tesisin bacasında meydana gelen bir gaz sıkışmasından kaynaklandığı anlaşıldı” dedi.

Valilik ayrıca patlamanın “çevresel ve halk sağlığına etkilerine dair ölçümlerin yapıldığını ve hiçbir olumsuzluk tespit edilmediğini” de savundu.

Ancak enerji ve iklim uzmanı, Duvar yazarı Önder Algedik valiliğin bu açıklamasının patlama sonrası ortaya çıkan renkli gazı hiçbir şekilde açıklamadığını belirterek, “Valiliğin resmi açıklaması çok şüphe uyandırıcı” dedi.

Algedik ayrıca Valiliğin “hiçbir olumsuzluk tespit edilmedi” şeklindeki beyanının da ‘aceleci’ olması hasebiyle şüpheli olduğuna dikkat çekti.

Fabrika 2004’te özelleştirilmiş

Kütahya’da 1961 yılında üretime başlayan azot üretim tesisi, 2004 yılında özelleştirilerek Yıldızlar Yatırım Holding bünyesine katıldı.

Şu anda İGSAŞ Kütahya Fabrikası olarak faaliyet gösteren tesisin, Türkiye’de ‘Pril Poröz Amonyum Nitrat ve Derişik Nitrik Asit’ üretimi yapan tek fabrika olduğu belirtiliyor.