Ana SayfaGüncelLice’deki operasyon: Yangın, yaralama, gözaltı, tutuklama; HDP heyet gönderdi

Lice’deki operasyon: Yangın, yaralama, gözaltı, tutuklama; HDP heyet gönderdi

HABER MERKEZİ – Lice’de ilkin Haziran sonu başlatılıp 2 Temmuz’da sonlandırılan, bir hafta sonra yeniden başlatılan ve hafta başından bu yana devam eden askeri operasyonlarda ilçenin kimi mahallelerindeki ekili arazilerde yangın çıktı, yaralanan oldu; gözaltına alınan ve tutuklananlar da var. Çatışmaların yaşandığı da gelen bilgiler arasında. Gelişmeler üzerine HDP bölgeye heyet gönderdi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki birçok mahalle, iki haftadır süren operasyonlar nedeniyle abluka altında.

Diyarbakır Valiliği operasyonların “huzur ve güvenliğin sağlanması” ve “teröristlerin yakalanması” için yapıldığını ve ‘kararlılıkla’ devam ettiğini söylüyor.

30 Haziran–2 Temmuz arasındaki operasyon

Bu operasyonlardan ilki 30 Haziran’da başlatılıp 2 Temmuz gecesi sonlandırıldı.

Lice’nin Tepe, Sığınak, Dallıca, Budak, Kutlu mahallelerini kapsayan bölgede jandarma ve özel harekat polislerinin katılımıyla başlatılan operasyonda evlere baskın düzenlendi, 450’den fazla kişi Genel Bilgi Taraması’ndan geçirildi.

Yine Valilik açıklamasına göre bölgedeki kaya bloklarının altında yer alan toplam 15 adet değişik boyutlardaki doğal mağara tahrip edilerek kullanılamaz hale getirildi.

Valilik bu tahribata gerekçe olarak “mağaraları örgüt üyelerinin kış üslenmesi maksadıyla kullanması”nı gösterdi.

Bir kişi tutuklandı

Bu operasyonun akabinde Valilik, 6 Temmuz’da yaptığı açıklamada, düzenlenen ev baskınında Ş.Ö. adlı bir kişinin gözaltına alınması sonrası tutuklandığını duyurdu.

Savcının “örgüt üyesi olmak” ve “örgüte yardım etmek” iddialarıyla sorguladığı Ş.Ö, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Devam eden operasyon: Çatışma, yaralama, gözaltı ve yangınlar

Lice’nin Sığınak, Merdinya, Koçeran, Denglava ve Yaprak mahallelerinde hafta başında başlatılan operasyon ise hala sürüyor.

9 Temmuz’dan bu yana köyler abluka altında. Mezopotamya Ajansı (MA), operasyon kapsamında Sığınak Mahallesi’nde helikopterlerce köylülere ateş açıldığını ve bir kişinin yaralandığını belirtiyor.

Ajansın aktardığına göre yaralanan kişi Mehmet Hüseyin Mercan. Mercan, hâlihazırda Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi altında.

Operasyon süresince gözaltına alınanlar da var. Yaprak Mahallesi’nde ekili arazileri ateşe verildiği için buna müdahale etmek isterken gözaltına alınan köylülerden Mehmet Kapan ve oğlu Mehmet Ali Kapan bunlardan ikisi.

Operasyonda ekili arazisi zarar gören sadece Kapan ailesi de değil.  MA’ya göre Merdinya ve Denglava mahallelerindeki buğday tarlaları da ateşe verildi.

Operasyonlar esnasında çatışmaların yaşandığı, iki PKK’linin yaşamını yitirdiği iddiası da var.

Yerel kaynaklar askerlerin bölgeden kısmen geri çekildiğini belirtiyor ancak mahallelere yönelik abluka sürüyor.

Bölgeden yansıyan fotoğraflar ve görüntülerde de Yaprak Mahallesi’nde operasyondan geriye küle dönmüş araziler ile yanan ağaçların kaldığı görülüyor

HDP heyeti Lice’de

Gelişmeler üzerine bölgede incelemelerde bulunmak üzere HDP ilçeye heyet gönderdi.

Partinin Diyarbakır Milletvekilli Remziye Tosun ve Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan’ın yer aldığı heyet, bugün sabah saatlerinde Lice’ye gitti.


Fotoğraflar: MA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Hüseyin Aykol gözaltına alındı
Sonraki Haber
Tahliye edilmişti: Feray Şahin'i öldüren polis ihraç edildi