Ana SayfaGüncel“Lice’nin hafızası” Ahmet Tektaş yaşamını yitirdi

“Lice’nin hafızası” Ahmet Tektaş yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Diyarabakır Lice’de 1947 yılından bu yana kendi köyü başta olmak üzere ilçede yaşanan faili meçhullerden köy boşaltmalarına, Lice depreminden Ceylan Önkol’un öldürülmesine kadar tüm gelişmelere ilişkin günlük tutan Ahmet Tektaş, 90 yaşında yaşamını yitirdi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Çeper (Kürtçe ismiyle Xana Kelê) Mahallesi’nde yaşayan, 1947 yılından itibaren ilçede yaşanan tüm gelişmeleri defterine not eden Ahmet Tektaş, dün akşam saatlerinde tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti.

Tektaş’ın cenazesi doğum yeri olan Çeper’e bağlı Puneyn mezrasında defnedildi.

“Lice’nin hafızası” olarak bilinen Tektaş’ın, günlüklerini merkeze alan “Gerçekleri Yazdım Lice Defterine” adlı belgeseli çekilmişti. Belgesel 2010 yılında gazeteci ve yönetmen Ersin Çelik’in imzasını taşıyor.

Ahmet Tektaş, günlük tutmasına ilişkin şöyle konuşmuştu:

“1947 yılında bizim köyde aynı anda bir kişi öldü, biri de dünyaya geldi. Ben de bunu belgelemek istiyordum ama okuma yazmam yoktu. Çevreden biraz yardım alarak yazmayı öğrendim ve o günü defterime yazdım. Okuma yazmayı askerde öğrendim. Tezkere alıp geldikten sonra bir günlük tutmaya başladım. Köyde ölenleri, yeni doğanları, düğünleri, köydeki ilginç olayları defterime kaydetmeye çalıştım.”

Tektaş, 12 Eylül 1980 darbesini, 1975 Lice depremini, Lice ve çevresinde yaşanan çatışmaları, faili meçhul cinayetleri, köy boşaltmalarını, dönemin Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesini ve Lice’nin yakılmasının yanı sıra yıllarca yaşanan bütün gelişmeleri defterine yazmıştı.

Ayrıca 1997 yılında köye yapılan baskın sırasında defteriyle birlikte gözaltına alınan Tektaş’a karakolda “Bunları niye yazıyorsun” diye sorulmuş ve defterine el konulmuştu. “Gerçek öyleydi, onları yazdım” diyen Tektaş, ısrarı sonucu defterini geri almıştı.


Bu haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ekonomiye güven azalıyor
Sonraki Haber
KHK'li mimar Alev Şahin'e kesilen cezalar iptal: "Barışçıl eylem cezalandırılamaz"