Ana SayfaGüncelMetacritic’e göre 2019’un ilk yarısının en iyi 20 filmi

Metacritic’e göre 2019’un ilk yarısının en iyi 20 filmi

HABER MERKEZİ – Metacritic, kendi verilerine göre 2019’un ilk yarısının en iyi 20 filmini açıkladı. Listenin ilk sırasında Céline Sciamma imzalı “Portrait of a Lady on Fire” yer alıyor.

Filmleri dünya çapında tanınan eleştirmenlerin verdiği puanların ortalamasına göre değerlendiren Metacritic’e göre 2019’un ilk yarısının en iyi 20 filmi belirlendi.

Liste, ABD’de 1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında vizyona girmiş veya girecek olup hakkında yediden fazla eleştiri yazısı kaleme alınmış filmler baz alınarak hazırlandı.

FilmLoverss’ın aktardığı listedeki filmler ve tanıtımları şöyle:

  • Roll Red Roll (Meta Puanı: 83)

Nancy Schwartzman’ın yönettiği belgeselde, Ohio’nun küçük bir kentindeki bir parti sırasında kentin çok sevilen lise futbol takımının küçük bir kıza cinsel saldırıda bulunmasının ardından yaşananlar ele alınıyor.

  • Transit (Meta Puanı: 84)

Anna Seghers’in 1942’de yayınlanan aynı isimli romanının uyarlaması olan Transit, Nazi işgalinden kaçmak isteyen Georg isimindeki bir adamın öyküsüne odaklanıyor. Elinde ölmüş bir yazarın evrakları bulunan Georg, kaçış yolculuğunda kendisine yardımcı olacağını düşünerek bu yazarın kimliğe bürünür. Avrupa’dan kaçabilmek adına geldiği Marsilya’da tanıştığı birçok kişiden biri de son derece gizemli bir kadın olan Marie’dir. Ve bu tanışma Georg’un yolculuk planlarında değişikliklere neden olur.

  • The Last Black Man in San Francisco (Meta Puanı: 84)

Prömiyerini yaptığı 2019 Sundance Film Festivali’nden iki ödülle birden dönen film, her geçen gün biraz daha modernleşen San Francisco’da kendisine ait bir yer bulmakta zorlanan ve kendi şehrinde bir yabancıya dönüşen Jimmie Fails‘in hayatını konu alıyor.

  • Ray & Liz (Meta Puanı: 84)

İngiliz fotoğraf sanatçısı Richard Billingham‘ın yönetmen koltuğunda oturduğu otobiyografik film, Birmingham’da yaşayan bir ailenin kendi kontrolleri dışında gelişen hayatlarına karşı farklı yöntemlerle ayakta kalmaya çalışmasını anlatıyor.

  • Oyuncak Hikâyesi 4 (Meta Puanı: 84)

Woody, her zaman kendine güvenir ve önceliği Andy ve Bonnie gibi ait olduğu çocuklara itinayla göz kulak olmaktır. Bonnie’nin Forky adlı kendi kendine yaptığı yeni oyuncak arkadaşı, kendini bir oyuncak değil de çöp gibi hissettiğini belirtince, Woody ona yardımcı olmak ve oyuncak olmayı nasıl benimsemesi gerektiğini anlatmak ister. Ancak Bonnie, tüm oyuncakları ailesinin çıktığı yolculuğa dahil edince, bu yolculuk Woody’nin Bo Peep ile bir araya geleceği bir maceraya dönüşür.

  • Booksmart (Meta Puanı: 84)

Oyuncu kimliğiyle tanıdığımız Olivia Wilde’ın ilk uzun metrajı olan Booksmart, okulun en başarılı öğrencileri arasında yer alan iki yakın arkadaşın, mezuniyet günü geldiğinde lise yıllarında yeterince eğlenmediklerine karar verip dört yıllık eğlenceyi bir geceye sıkıştırma çabalarını konu alıyor.

  • Kül En Saf Beyazdır (Meta Puanı: 85)

Dönüşüm geçiren bir ülke ve toplumun dışında kalmış iki insan. On altı yıla yayılan bir aşk hikâyesi… Mafya üyesi sevgilisi Bin için hapse giren Qiao, beş yılın ardından hapisten çıkar ve Bin’i aramaya başlar. Çin’in yakın tarihine ışık tutan film, gangster dünyasında geçen trajedilerle dolu bir ilişkinin izlerini sürüyor. Cannes’da Altın Palmiye için yarışan filmin yönetmenlik koltuğunda ise usta yönetmen Jia Zhang-ke bulunuyor.

  • Göç Mevsimi – Pájaros de verano (Meta Puanı: 85)

Prömiyerini geçtiğimiz sene Cannes Film Festivali’nde yapmasının ardından Kolombiya’nın Oscar adayı seçilen Pájaros de verano, Kolombiya uyuşturucu ticaretinin kökenine inip, 1970’lerde Amerikalı gençlere esrar satma işine karışan yerli bir Wayuu ailesinin epik öyküsünü mercek altına alıyor.

  • Black Mother (Meta Puanı: 86)

Black Mother, Red Light bölgesinden yağmur ormanlarına kadar, Jamaika’nın kendisine ve insanlarına yazılmış görsel bir şiir.

  • Ahlat Ağacı (Meta Puanı: 86)

Bazıları için taşra, tüm umutların eninde sonunda yalnızlıkla kesiştiği bir sürgün yeridir. Tıpkı babaların ve oğulların kesişen kaderleri gibi, tüm umutların, hayallerin, çaresizlikle kesiştiği hudutsuz bir sürgün yeri… Prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde dakikalarca ayakta alkışlanan Ahlat Ağacı, Sinan’ın hikayesine odaklanıyor. Üniversiteyi bitiren Sinan yazdığı kitabı bastırmak için gereken parayı bulmak için memleketine dönecek ve burada hem ailesi hem de geçmişiyle yüzleşecektir.

  • Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese (Meta Puanı: 86)

Martin Scorsese’nin yönetmenliğini yaptığı belgesel, 1975 Amerikası’nın gergin atmosferi altında Bob Dylan’ı ve sanatçının Rolling Thunder Revenue turnesi ile geniş kitlelere ulaşma fırsatı bulan müziğini gözler önüne seriyor.

  • An Elephant Sitting Still (Meta Puanı: 86)

Yunan mitolojisinde yer alan Iason ve Argonotlar hikâyesine modern bir yorum getiren An Elephant Sitting Still, okulda zorbalık yapan bir çocuğu yanlışlıkla yaraladığı için çıkmak zorunda kaldığı yolculukta; yaşlı bir komşusu, zorbalık yapan çocuğun abisi ve bir sınıf arkadaşı ile yolları kesişen Wei Bu’nun hikâyesini anlatıyor.

  • Diane (Meta Puanı: 86)

Hitchcock/Truffaut belgeselinin yönetmeni Kent Jones, yürütücü yapımcıları arasında Martin Scorsese’nin de yer aldığı ilk uzun metrajlı kurmaca filminde 21. yüzyılda yaşlanmanın dinamiğini irdeleyen duyarlı bir karakter portresi çiziyor. Zamanını eroin bağımlısı huysuz oğluyla uğraşmak ve ölüm döşeğindeki kuzenini hastanede ziyaret etmekle geçiren emekli dul Diane, içten içe kol kanat gerdiği bu insanların kaderlerinden sorumlu olup olmadığını sorgulamaktadır. Bu dünyadan ayrılan arkadaşlarının sayısının da artmasıyla Diane’in kendi faniliğiyle de yüzleşmesi kaçınılmaz olur.

  • Apollo 11 (Meta Puanı: 87)

1969 yılında düzenlenen Apollo 11 görevinin 50. yılında gösterime giren belgesel, bu tarihi olayı Amerika Ulusal Arşivi’nde bulunan ve kısa süre önce gün yüzüne çıkan 65mm görüntüleri dijital olarak restore eden Todd Douglas Miller’ın yönetmenliğinde hayat buluyor.

  • The Farewell (Meta Puanı: 87)

Lulu Wang‘in yazıp yönettiği The Farewell, bir aile düğününe katılmak için Amerika’dan Çin’e geri dönen Billi’nin, düğünün tüm aileyi bir araya getirmek için uydurulmuş bir yalandan ibaret olduğunu ve aslında aile büyüklerinden Nai-Nai’nin ölmeden önce yakınlarını görmesi için toplanıldığını öğrenmesini anlatıyor.

  • Once Upon a Time in… Hollywood (Meta Puanı: 88)

Quentin Tarantino’nun yeni filmi, Hollywood’da tanınmakta güçlük çeken, Sharon Tate’in kapı komşusu Rick Dalton ile onun uzun süredir birlikte çalıştığı dublörü Cliff Booth’un hikâyesini mercek altına alıyor. Hikâyenin arka planında hem o yılların sinema sektörünü hem de sektör içerisinde yer alan Sharon Tate, Steve McQueen, Bruce Lee ve Roman Polanski gibi ünlü isimleri görme imkanı yakalayacağız. Ayrıca Sharon Tate ve dört arkadaşının Charles Manson’ın tarikatı tarafından katledilmesi olayı da filmde karşımıza çıkacak.

  • Parasite (Meta Puanı: 89)

Bong Joon-Ho‘nu’nun 72. Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ile dönen yeni filmi Parasite, her biri eşsiz karakterlere sahip dört kişilik bir ailenin yaşadıkları çalkantılı hayatı ele alıyor.

  • Uzun Bir Günden Geceye Yolculuk – Di qiu zui hou de ye wan (Meta Puanı: 89)

Bi Gang’in yeni filmi Long Day’s Journey Into Night, 12 yıl önce kaçtığı memleketi Kaili’ye geri dönen bir dedektifin hikâyesini konu alıyor.

  • The Souvenir (Meta Puanı: 92)

Dünya prömiyerini yaptığı Sundance Film Festivali’nden Jüri Büyük Ödülü’yle dönen film, sinema bölümünde okuyan Julie’nin, karizmatik ama güvenilmez Anthony ile yaşadığı çalkantılı ilişkiyi ve aşkı uğruna koruyucu annesiyle dostlarına meydan okumasını konu alıyor.

  • Portrait of a Lady on Fire (Meta puanı: 95)

Céline Sciamma‘nın dünya prömiyerini yaptığı 72. Cannes Film Festivali’nden iki ödülle birden dönen yeni filmi, 1760 yılında izole bir adada geçiyor ve manastırdan yeni ayrılan Héloïse’in düğün portresini yapması için görevlendirilen Marianne’in hikâyesini anlatıyor. Marianne’in gönülsüzce evlenmek üzere olan Héloïse’in portresini onun haberi olmadan yapması gerekiyor. Marianne de çareyi gündüzleri genç kadını izleyip, akşamları portresini yapmakta buluyor. Héloïse özgür bir kadın olarak son günlerini geçirirken, bu iki kadın arasındaki beklenmedik bir yakınlık ve çekim doğuyor.


18. Filmekimi’nde hangi filmler gösterilecek?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Temelli: SETA'nın yaptığını 90'larda karargahlar yapıyordu
Sonraki Haber
AİHM: Demirtaş'ın ifade özgürlüğü ihlal edildi