Ana SayfaGüncelMGK bildirisindeki ‘barış koridoru’na HDP’den tepki

MGK bildirisindeki ‘barış koridoru’na HDP’den tepki

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Temelli, MGK bildirisinde vurgulanan ‘barış koridoru’ ifadesine tepki göstererek, “Bu ülkede barış ve barış koridoru dediğiniz meseleler tankla, topla, tüfekle, İHA ve SİHA ile olmaz. Barış, bu ülkede Kürtlerle barışmakla olur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, dün akşam saatlerinde Saray’da yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yazılı yapılan açıklamada Suriye sınırında “barış koridoru” oluşturmak için çalışılacağı belirtilmişti.

Türkiye ile ABD arasında müzakere edilmekte olan ‘güvenli bölge’ye atıfta bulunulmazken, bunun yerine “barış koridoru”ndan bahsedilmesi dikkat çekmişti.

Söz konusu kavrama Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’den tepki geldi.

Nusaybin Belediyesi’ne yaptığı ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Temelli, iktidarın savaş politikasından vazgeçmeden barışın gelemeyeceğini vurguladı.

“Aklımızla alay edercesine kalkıp bir MGK toplantısı yapıyorlar. O toplantıda çıkardıkları sonuç bildirgesinde ‘barış koridoru’ diye bir kavramı önümüze getiriyorlar. Bu ülkede barış ve barış koridoru dediğiniz meseleler tankla, topla, tüfekle, İHA ve SİHA ile olmaz.
“Barış, halkların iradesine saygı ile olur. Barış bu ülkede Kürtlerle barışmakla olur; Kürtlere düşmanlık yaparak, içeride ve dışarıda Kürtlere karşı bu savaş diliyle hareket ederek barış gelmez. Barış istiyorsanız bir an önce barışmalısınız. Demokratik bir ülkeyi var edebilmenin yolu bu savaş zihniyetinden kurtulmaktan geçiyor.”

Temelli, Suriye, Irak ve Türkiye’de barış istediklerini söyledi, Afrin’e dönük askeri harekatı hatırlatarak ise çözümün operasyonlarla olmayacağını belirtti.

“Bakın Afrin hala hafızlarımızda, orada da aklımızla alay eder gibi ‘Zeytin Dalı’ adı verilmişti. ÖSO çeteleri ile gittiler, ‘zeytin dalı’ diyerek zeytinleri çaldılar. 250 bine yakın Kürt yerinden yurdundan edildi.
“Bugün Afrin’deki dram çözümsüzlüğün fotoğrafıdır. Çözüm istiyorsanız ‘Afrin, Afrinlilerindir’ deyip çözüm getirmeliyiz. Çözüm istiyorsanız ‘Pençe Harekatı’ diye oradaki insanları yerinden yurdundan eden, oradaki insanları öldüren operasyonlara son vermelisiniz.”

Artık operasyon istemediklerini vurgulayan Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Artık bir arada yaşama iradesini hem ülkemizde hem Irak ve Suriye de var etmek için çaba sarf edilmesini istiyoruz. Bu çabanın adını ‘Demokrasi İttifakı’ olarak koyduk. O yüzden de herkesi bu çabaya omuz vermeye, el vermeye davet ediyoruz.
“Demokrasinin yolu Kürt sorununu çözmekten geçer. Bunun yolu Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu anayasayı yapmak, yol temizliğini yargı reformu ile gerçekleştirmektir.”
Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

MGK bildirisindeki ‘barış koridoru’ ifadesi

“Suriye sınırımız boyunca oluşan otorite boşluğunun ülkemize yönelik tehditleri artırması sebebiyle, sınır güvenliğimiz çerçevesinde, bölgenin tüm terör unsurlarından temizleneceği ve bütün gücümüzle bir ‘barış koridoru’nun inşası için gayret sarf edileceği hususundaki kararlılığımız teyit edilmiştir.”



Önceki Haber
Reagan'ın Afrikalılara yönelik kullandığı ırkçı ifadelerin kaydı çıktı
Sonraki Haber
11 yıl sonra ilk: Fed faizleri düşürdü