Ana SayfaGüncelMustafa Orman’dan yeni öykü kitabı: “Ovada Paldır Küldür”

Mustafa Orman’dan yeni öykü kitabı: “Ovada Paldır Küldür”

HABER MERKEZİ – Mustafa Orman’ın ikinci öykü kitabı “Ovada Paldır Küldür” Everest Yayınları etiketiyle çıktı. Üç uzun öyküden oluşan kitapta, bedenlerinde eksiklikler bulunan karakterler yaşadıkları felaketlere rağmen bir şekilde yaşama tutunmaya çalışıyorlar.

Yazar Mustafa Orman’ın yeni öykü kitabı Ovada Paldır Küldür raflardaki yerini aldı.

Everest Yayınları etiketiyle çıkan Ovada Paldır Küldür’de üç uzun öykü bulunuyor.

Öyküler, 2016 yılında hayatını kaybeden İranlı sinemacı Abbas Kiyarüstemi’nin Yapraksız Bir Bahçe adlı şiiriyle başlıyor ve bitiyor.

Öykülerindeki karakterler, bedensel eksiklikleriyle felaketlerin kıyısında yaşasa da bir şekilde yaşama tutunmaya çalışıyorlar.

“Bedensel olarak sadece yavaşlıyor”

Gazete Karınca’ya konuşan Mustafa Orman, karakterlerdeki bu eksikliklerin mekansal ve uzamsal olarak değil, bedensel olarak sadece yavaşladığını, hareketsiz kaldığını ve eksildiğini söylüyor.

“Özellikle ilk öyküdeki Rıza karakteri, iki bacağını kaybettikten sonra büyük bir ruhsal çöküntü içine giriyor. Neredeyse fiziksel koşulların çoğundan kopuk yaşayan, ama bunun tam tersi durumda ruhunu olabildiğince kullanan, sorgulayan, acı çeken bir karakteri de görmekteyiz.
“Karakterin mekansal ve uzamsal olarak değil, bedensel olarak sadece yavaşladığını, hareketsiz kaldığını, eksildiğini görebiliriz birçok detayda. Rıza’nın bu eksik hali, aynı zamanda toplumu gösteren bir aynaya da dönüşüyor çoğu zaman.
“Toplumun merhamet duygusunun arkasında sakladığı ikiyüzlülüğü de ifşa ediyor. Dinsel yaklaşımların bir örtü görevi üstlendiği toplumda, aslolan gerçekle hiçbir şekilde yüzleşilmediği, gerçekle yüz yüze gelindiğinde ise kederci bir yaklaşımla bundan kaçınıldığının izlerine rastlayabiliriz.
“Ne olursa olsun hayat devam ediyor fikri de kitap boyunca kendisini hissettiriyor. Hikâye ne kadar kendini gösterirse göstersin, kitabın fikirsel bir yolculuk olduğunu, toplumumuzdaki aksaklıkları böyle dile getirdiğimi söyleyebilirim.”

“Bu bir tamamlanmışlık değil”

Yazar Orman, kitabın bütününe bakıldığında, karakterlerin sadece eksiklik üzerinden değil, aşk, cinsellik, göç, azınlık, sömürge ve sınırlararası sıkışmışlığına da eğildiğini belirtti:

“Bu saydıklarımın da karakterlerde ayrı bir eksiklik yarattığını söyleyebilirim. Yarım kalmışlıklar hayatın olağan akışı içinde her daim vardır. Karakterlerin bilmeden karşılaşması da hayatın basitliği içinde yerini almaktadır.
“Bu bir tamamlanmışlık değil, çünkü hiçbir şeyin tamamlanabildiğini düşünmüyorum. Eksiğiyle fazlasıyla her şey bir şekilde varlığını sürdürür, diye düşünüyorum.”

Mustafa Orman hakkında

1987’de Digor’da doğdu.

Öyküleri; Dünyanın Öyküsü, Varlık, Sarnıç, Notos, Natama, Yokuş Yola, Yumuşak G, Yordam, Öykülem, Tuhaf, İzafi gibi dergilerde yayınlandı.

Orman, 2011-2014 yılları arasında yayınlanan İzafi edebiyat dergisinin de yayın yönetmenliğini yaptı.

İlk öykü kitabı olan Derdin İncinmesi (2016) Everest Yayınları’ndan çıktı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KESK dört koldan Ankara'ya yürüyor
Sonraki Haber
Rusya'daki muhalif lider Navalni cezaevindeyken zehirlenmiş olabilir