Ana SayfaEğitimODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanların kredi ve bursları kesildi

ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanların kredi ve bursları kesildi

HABER MERKEZİ – Kredi ve Yurtlar Kurumu, emniyetin yazısı üzerine ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan öğrencilerin burs ve kredilerini kesti, öğrencilerden “kurumlarına olan borçlarını” da ödemelerini talep etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), 10 Mayıs’taki Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan öğrencilerin burs ve kredilerini kesti.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nün yazısı üzerine KYK, kesintiyi öğrencilere yolladığı mektupla bildirdi. Aynı zamanda öğrencilerden “kurumlarına olan borçlarını” ödemelerini de talep etti.

Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre, KYK bu kararına gerekçe olarak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’ndeki “Burs/Kredi Verilmeyecek Haller” maddesini gösterdi:

“Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumlarında, eklentilerinde, kalmakta olduğu yurtta, öğretim kurumu veya barındığı yurdun dışında, münferiden veya topluca her ne şekilde olur ise olsun  anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici  (Direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma vs.) davranışlarda bulunan bu fiillere eksik veya tam teşebbüste bulunan, üzerinde veya kendi kullanımına bırakılmış  yerlerde ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, bıçaklar vs. tüm kesici, delici, yakıcı, boğucu, ezici, parçalayıcı, eza ve cefa verici olarak salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere, özel nitelikte yapılmış olan her türlü suç aletlerinden birini veya bir kaçını bulunduran öğrencilere verilmez”

Ne olmuştu?

ODTÜ’de 10 Mayıs gününde 9. Onur Yürüyüşü’nü düzenlemek isteyen öğrencilere biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi sıkan polis, çok sayıda öğrenciyi darp ederek gözaltına almıştı.

13 Mayıs’ta öğrenciler, yaşanan polis saldırısını ve ODTÜ Rektörü Verşan Kök’ün okul üzerinde bir hükmü kalmadığını göstermek amacıyla boykot kararı alınmış, ertesi günde kampüste eylem başlatılmıştı.