Ana SayfaEğitimODTÜ’ye müdahale: Bazı ağaçlar kesildi, öğrencilerin direnişi geri adım attırdı

ODTÜ’ye müdahale: Bazı ağaçlar kesildi, öğrencilerin direnişi geri adım attırdı

HABER MERKEZİ – ODTÜ’deki Kavaklık alanına yapılmak istenen KYK yurdunun inşaatına karşı 55 gündür direnişte olan öğrenciler önce ablukaya alındı, ardından polisin müdahalesiyle karşılaştı. Müdahalenin ardından ise ağaç kesimine başlandı. Tüm müdahalelere rağmen inşaat alanına gelen belediye yetkilileri alanın ruhsatsız ve hukuk dışı ruhsata açıldığını tutanakla tespit etti, Rektörlüğü uyardı. Öğrencilerin direnişi, yapılan görüşmeler ve yaşanan tartışmalar sonrası ağaç kesimi durduruldu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinin kampüse yapılmak istenen yurda karşı direnişi sürerken, 55’inci günde polis müdahalesi gerçekleşti.

Öğrenciler Kavaklık alanına yapılmak istenen KYK yurduna engel olmak için 55 gündür direnişteydi.

Çadırlarda nöbet tutan öğrencilerin alanı bu sabah erken saatlerde polis tarafından ablukaya alındı.

40 dönüm Kavaklık alanın tamamı polis bariyeriyle çevrildi.

Öğrencilerden çadırlarını toplayarak, alandan ayrılmaları istendi ancak polisin ısrarına rağmen öğrenciler çadırlarını kaldırmadı. Bunun üzerine polis müdahalesi başladı.

Kamyonların da devrede olduğu müdahalede, polisin öğrencileri darp ettiği görülüyor. Gözaltına alınanlar da var.

Ağaçlar kesildi

Müdahalenin ardından ağaç kesimine başlandı. Kesilen ağaçlar getirilen kamyonlara yüklendi. Kesim anları ise kameralara böyle yansıdı.

Alandan uzaklaştırılan ODTÜ’lüler ağaç kıyımı ve polis müdahalesinden sorumlu tuttukları ODTÜ Rektörü Verşan Kök’ü protesto etti.

Rektörlük önünde toplanan öğrenciler “Direnişimiz bitmemiştir, bitmeyecektir” dedi.

Öğrencilerden Beyaz Kurtuoğlu taleplerini ise “Yurdun inşasına izin vermeyeceğiz. Gözaltındaki arkadaşlarımızı almadan ve inşaatı durdurmadan alandan ayrılmayacağız. Polis üniversitesi terk etsin” sözleriyle ifade etti.

“Ekoloji katliamının yanında ODTÜ’yü dize getirmeye yönelik politik bir saldırıdır. Yapılacak yurt ODTÜ’yü içeriden yıkmak için planlanmış bir Truva atıdır. İçeriden yıkmayı Verşan Kök ile başlatmaya çalışan AKP, yurt inşasıyla bu işgali doruk noktasına ulaştırmak istemektedir.
“Biliyoruz ki bu yurtlarda AKP kendi ideolojisini ODTÜ’ye dayatmaya çalışacaktır. Ancak tarih de göstermiştir ki ODTÜ saldırılarla direnişini kaybetmemiştir daha da büyütmüştür.”

HDP ve CHP’li vekiller de oradaydı

ODTÜ’lü Kurtoğlu’nun sonrasında söz alan HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni de “Tümüyle bir hukuksuzluk söz konusu. Bu hukuksuz burada başlamadı tüm Türkiye’de her gün yaşanıyor” dedi.

Ağaçları kurtaramasalar da talan siyasetine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirten HDP’li vekil, “Aynı zamanda faşizme karşı mücadeledir bu. Faşizme karşı omuz omuza vererek bu talan ve faşist siyaseti yerle bir edeceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz” diye konuştu.

Ardından CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer söz alarak, ülkenin seçilmiş milletvekillerinin arama yetkisi olmayan araçlarının okul girişinde durdurulduğu ve vekillerin araçlardan indirilmeye çalışıldığını belirtti. Öncesinde Taşçıer bu görüntüleri de paylaştı:

http://twitter.com/gamzetascier/status/1148149387027243008

Ancak tüm müdahalelere rağmen ODTÜ’ye girdiklerini ifade eden Taşcıer, “Belediye yetkililerini buraya getirdik. Buranın ruhsatsız ve hukuk dışı bir şekilde ruhsata açıldığını tutanakla tespit ettik. Ancak buna rağmen bazı yetkililer, burada mühürlenme olsa dahi ağaç katliamına devam edileceğini söyledi. Bu bir insanlık suçudur” diye konuştu.

Rektörlük önünde öğrencilerin bekleyişi devam ederken, öğrencilere hitap eden CHP’li Taşçıer, “Rektörlükle görüştüm. Rektörlük ağaç kesiminin durduğunu söyledi. Gözaltılar serbest bırakılacak. Belediye görevlileri inşaat alanını mühürleyecek” açıklamasında bulundu.

http://twitter.com/gamzetascier/status/1148193494827241472

Belediyeden Rekör Kök’e uyarı: Kaçak inşaat yapamazsın

Öte yandan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Taşdelen, “ODTÜ’de yurt yapılması istenilen alanda, Parselasyon yok, arsa şu anda kadastral parsel konumunda. Bu nedenle kazı izni ve inşaat ruhsatı yok. ODTÜ İmar Planı 12 no’lu plan notuna göre bu işlemleri yapmaya yetkili olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da bunlar alınmış değil” dedi.

Sabah saatlerinde polisin ODTÜ’ye girmesinin ardından ruhsatsız inşaatı mühürlemek için kampüse girmek isteyen Çankaya Belediyesi görevlilerinin engellenmesine de değinen Taşdelen, şunları kaydetti:

“Bu tespitler üzerine denetim yapmaya giden belediyemiz görevlileri yani resmi kamu görevlileri rektörün talimatıyla kampüse sokulmuyor ve görev yapmaları engelleniyor. Arkadaşlarımız bilahare kampüse girebiliyor ve tespitlerini yapıyor. Bütün bu hukuksuzluklar kabul edilemez.
“Belediye memurunun görevini yapmasını engelleyemezsin. Ruhsat almadan kaçak inşaat yapamazsın. Bu nedenlerle, Belediyemiz görevini yaparak, ruhsatsız şantiye binaları hakkında bugün tarihli zabıt tutmuştur.”

‘KYK yurdu’na karşı direniş

ODTÜ Rektörlüğü ile Kredi Yurtlar Kurumu arasında 21 Mayıs 2018’de imzalanan protokolle 40 dönümlük arazi üzerine yapılacak yurdun inşaatına 14 Mayıs’ta başlandı.

Kavaklık alanına yapılmak istenen yurda engel olmak için ODTÜ öğrencileri, kurdukları Kavaklık İnisiyatifi adlı oluşum altında bir araya geldi.

Endemik türlerin bulunduğu alanda binlerce ağacın kesileceğini ve birçok canlının yaşadığı arazinin yok olacağını belirten öğrenciler, başka bir alanda daha ekolojik, özgürlükçü, katılımcı ve sosyal yanı olan bir yurt inşa edebileceğini belirtiyor.


Fotoğraflarla: ODTÜ’de ‘KYK yurdu’ inşaatına karşı direniş


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mahkemeler şiddet gören kadının boşanma davasını reddediyor
Sonraki Haber
AKP'li belediye başkanları İmamoğlu'nu ziyaret etti