Ana SayfaGüncelÖzgür Gündem Davası: Aykol dahil yedi gazeteciye ceza istendi

Özgür Gündem Davası: Aykol dahil yedi gazeteciye ceza istendi

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem davasında savcı, tutuklu gazeteci Hüseyin Aykol’un da aralarında bulunduğu yedi gazeteci ve yazara ceza istedi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmenleri Hüseyin Aykol ile Eren Keskin ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan’ın yargılandığı davanın 12’nci duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya sanık gazeteci ve yazarlar katılmazken, avukatları Özcan Kılıç hazır bulundu.

Keskin hakkındaki dosyanın ayrılarak, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Özgür Gündem ana davası ile birleştirilmek üzere mahkemeye gönderildiği belirtildi.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, gazetede yazıları yayımlanan Lütfi Yavuzaslan, Methi Kaya, İslam Tüner, Hasan Başak ve Kemal Yakut ile tutuklu gazeteci Hüseyin Aykol’un “Suç işlemeye alenen tahrik”, “Suçu ve suçluyu övmek”, “Örgüt propagandası yapmak” suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Savcı, Reyhan Çapan’ın da “Suç işlemeye alenen tahrik”, “Suçu ve suçluyu övmek” ve “Zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlarından cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için avukatlara süre verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 21 Kasım’da yapılacak.

Özgür Gündem hakkında

16 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla “terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesi, 29 Ekim 2016’da yayımlanan 675 sayılı KHK ile tamamen kapatıldı.

Gazetenin çalışanları ile yazar ve yöneticileri “terör örgütü propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla hala yargılanıyor. Bu davalar üç ayrı şekilde yürütülüyor; ilki gazete çalışanlarının yargılandığı dava, ikincisi yazar ve yöneticilerin de yargılandığı “Ana Dava” olarak anılan dava, üçüncüsü ise Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri Davası.

Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında devam eden 95 davanın yanı sıra çeşitli yazarlar hakkında da açılmış 29 dava bulunmakta.

Son olarak 22 Mayıs’ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu duruşmalara devam edildi. Eren Keskin ve Reyhan Çapan’a 3 yıl 9’ar ay, Hüseyin Aykol’a 2 yıl 1 ay, Ayşe Batumlu ve Reyhan Hacıoğlu’na 1 yıl 3’er ay, Tahir Temel ve Hüseyin Güçlü’ye 1 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Ceza alan yedi kişi için “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına” karar verilirken, bir tek Batumlu ve Hacıoğlu’nun cezaları ertelendi.

16 Ağustos 2016’daki kapatılma kararı ardından gazete binasını basan özel harekat polisleri, aralarında o esnada haber takibi yapan İMC TV ve DİHA çalışanları da dahil 24 gazeteci gözaltına almıştı. Özgür Gündem’in eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin’in, yazarlarından Filiz Koçali’nin ve gazeteci Ragıp Zarakolu’nun da evlerine polis baskını yapılmıştı.

22 Ağustos 2016’da Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya ve Yazıişleri Müdürü Zana Bilir sevk edildikleri nöbetçi hakimlik tarafından tutuklandı. Yazar ve yönetim kadrosundan aralarında Aslı Erdoğan 19 Ağustos’ta, Necmiye Alpay ise 31 Ağustos’ta tutuklandı. Yayın danışma kurulu üyeleri Erdoğan ve Alpay’la birlikte eski yazıişleri müdürü Zana Kaya 29 Aralık 2016’da tahliye edildiler. “Özgür Gündem Ana Davası” olarak anılan ve Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya ve Bilge Oykut’un da yargılandığı bu dava kapsamında ise eski Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya 441 gün, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 301 gün tutukluluğun ardından 31 Ekim 2017 tarihinde tahliye edildi.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı ve Hafıza Merkezi‘nden yararlanılmıştır.

Özgür Gündem Davası: Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin’e beraat

Özgür Gündem ana davası Kasım ayına ertelendi




Önceki Haber
İddia: "İncirlik, ABD'nin nükleer silahlarının saklandığı yerlerden biri"
Sonraki Haber
İHD 33 yaşında: Mücadelemiz sürüyor, sürecek