Ana SayfaEğitimProf. Dr. Füsun Üstel tahliye edildi

Prof. Dr. Füsun Üstel tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Yaklaşık üç aydır tutuklu bulunan Prof. Dr. Füsun Üstel, cezaevinden tahliye edildi.

Prof. Dr. Füsun Üstel’in bugün tahliye edildiği bildirildi.

Üstel, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için yargılandığı davada verilen hapis cezası nedeniyle 8 Mayıs’tan beri cezavindeydi.

Yaklaşık 3 aydır tutuklu bulunan Üstel, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından onanan 1 yıl 3 aylık hapis cezasının infazını çekiyordu.

Söz konusu karara ilişkin bianet’e konuşan Üstel’in avukatı Sennur Baybuğa, “Füsun hocanın içeriye girişinin 10. gününde açık cezaevine geçmesi için karar aldırmıştık. Ancak önce savcının itirazıyla daha sonra da mahkeme kararlarıyla bu engellendi” dedi ve şöyle devam etti:

“Yaşananlar tamamen hak ihlaliydi. İnfaz rejimindeki sıkıntıdan kaynaklı süreç hepimiz için yıpratıcı hale gelmişti. Şu an infazının durdurulduğunu söyleyebilirim, çok mutluyuz.”

Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz hafta aralarında Prof. Dr. Füsun Üstel’in de bulunduğu 10 akademisyenin bireysel başvuru dosyasını, 26 Temmuz’daki toplantısında görüşme kararı almıştı.

HDP: Barış istemek, birlikte yaşamın olmazsa olmazıdır

Üstel’in tahliye edilmesine ilişkin Twitter üzerinden bir mesaj paylaşan HDP de, “‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atıp savaşa karşı barışı savunan değerli hocamız Füsun Üstel tahliye oldu. Barış istemek, birlikte yaşamın olmazsa olmazıdır. Barışı ve yaşamı savunan binlerce akademisyeni bir kez daha selamlıyor, Füsun Üstel’e hoşgeldin diyoruz” dedi.

Ne oldu?

10 Mart 2016’da bin 100’ün üzerinde akademisyen Kürt illerindeki yasak ve şiddete son verme ile müzakereleri başlatma çağrısının yer aldığı “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini kamuoyu ile paylaştı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2 bin 212’yi buldu.

Bildirinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akademisyenleri hedef aldı, “Aydın falan değilsiniz, karanlık ve cahilsiniz” dedi.

Bunun üzerine imzacı akademisyenler hakkında tutuklamalara varan baskıların startı verildi.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propagandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

8 Mayıs 2019 itibariyle 191 akademisyen hapis cezasına mahkum edildi.

191 kişi içerisinden 28 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için, altı kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 34 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi.

İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden bu mahkumiyet kararlarından Prof. Dr. Füsun Üstel’e 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 Nisan 2018’de verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kararı 25 Şubat 2019’da onandı.

İstinaf’ın onama kararının ardından infazın durdurulması için Üstel’in avukatları İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti ancak 8 Mayıs’ta cezanın infazına başlandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'nin Diyarbakır mitinginden: Demokratik çözüm, yeni anayasa ve Ortadoğu mesajları
Sonraki Haber
Ceylanpınar'a roket atıldı: Altı yaralı var, MSB ve DSG'den açıklama