Ana SayfaGüncelS-400 krizi | Reuters: “Türkiye’ye yaptırım konusunda değişen bir şey yok”

S-400 krizi | Reuters: “Türkiye’ye yaptırım konusunda değişen bir şey yok”

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi alması konusunda ABD Başkanı Trump’tan ılımlı mesajlar gelmesine rağmen Reuters, Washington yönetiminin Ankara’ya yaptırım uygulanması konusunda geri adım atmadığını yazdı.

Uluslararası haber ajansı Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasına dair ABD’nin yaptırımlarıyla ilgili açıklamalarına rağmen Washington yönetiminin tavrında değişiklik olmadığını öne sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump’la Japonya’daki G20 zirvesi kapsamında görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’tan yaptırımlara dair bir şey duymadığını dile getirmişti.

Erdoğan, Trump’ın S-400 füzeleri ve F-35 savaş uçakları konusunda Türkiye’ye destek verdiğini söylemiş, ABD Başkanı da Patriotların Türkiye’ye satılmaması konusunda Obama yönetimini suçlamıştı.

Ancak Reuters’a konuşan Washington’dan yetkililer, ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda geri adım atmadıklarını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de “Amerika, Türkiye’nin S-400 alması durumunda bunun son derece gerçekçi ve olumsuz sonuçları olacağını net bir biçimde Türkiye’ye iletti. Bunlar arasında F-35 programından çıkarma ve CAATSA yaptırımlarının devreye alınması da bulunuyor” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) basın sözcüsü de duruma ilişkin olarak “Değişen bir şey yok” ifadesini kullandı.

Pentagon sözcüsü Mike Andrews, “Türkiye’nin Rusya’dan siparişi olan S-400 hava savunma sistemi F-35 programıyla uyumlu değil. Türkiye’nin iki sisteme de sahip olmasına izin verilmeyecek” diye konuştu.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.

Japonya’daki G20 zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan ise “Trump’tan yaptırım diye hiçbir şey duymadık şu ana kadar” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

“Öyle zannediyorum ki herhangi bir sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız” diyen Erdoğan ayrıca, S-400 teslimatının 10 gün içinde gerçekleşeceğini de bildirmişti.


Erdoğan-Trump görüşmesinden ne mesajlar çıktı?

Silah satın almak neyi çözüyor? – Bahadır Altan

Previous post
Kızıltepe Belediyesi'nden tiyatro şenliği
Next post
Çorlu tren katliamı davası: Mahkeme heyeti duruşmadan çekildi