Ana SayfaGüncelSavcı Kaftancıoğlu’na ceza istedi, duruşma Eylül’e ertelendi

Savcı Kaftancıoğlu’na ceza istedi, duruşma Eylül’e ertelendi

HABER MERKEZİ – CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yargılandığı davanın ikinci duruşmasında yaptığı savunmada “7 yıl geriye giderek cımbızla seçilen sözler üzerinden yapılan suçlamalar, bir başarının cezalandırılmasından başka bir şey değildir” dedi. Savcı ise Kaftancıoğlu’nun 17 yıl kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Duruşma Eylül ayına ertelendi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yedi yıl önce sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek hakkında açılan davada yeniden hakim karşısına çıktı.

“Cumhurbaşkanına hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılamak”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”, “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından yargılanan Kaftancıoğlu’nun ikinci duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

‘Bu dava bir cezalandırma davasıdır’

Duruşmada savunma yapan Kaftancıoğlu, “İl başkanı seçildiğim ilk günden itibaren yalan ve iftiralarla beslenen, ailemi de içine alan korkunç hatta kolay katlanılmayacak, bir karalama kampanyasına maruz kaldım” dedi ve şöyle devam etti:

“İl başkanı seçildiğimin hemen ertesi günü şahsımı hedef göstererek talimat niteliğinde hakkımda ‘Bedelini ödeyeceksiniz’ ithamında bulunanların şu an bizi getirdiği noktadayız. Çok ilginçtir ki; 13 Ocak’ta il başkanı seçiliyorum. 15 Ocak’ta jet hızıyla soruşturma başlatılıyor. Aynı gün ne tesadüf ki Cumhurbaşkanı şikayetçi oluyor ve hızlıca soruşturma dosyasına dahil ediliyor.
“24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce 22 Mayıs 2018’de soruşturma izni veriliyor, 23 Haziran seçimlerine giderken iddianame oluşturuluyor ve 5 gün içinde kabul ediliyor. Mazbatadan bir gün sonra 28 Haziran’da da ilk duruşmamız vardı. Bugün 18 Temmuz, yine bir aradayız.
“Sürecin işleyiş hızı, şekli, daha da önemlisi tarihleri alt alta sıraladığımızda söz konusu yargısal sürecin siyasi niteliğini göstermesi bakımından önemli.
“Gelelim 7 yıl öncesine. O yıllarda yine aktif siyasetin içindeyken yazdıklarım suç kabul edilmeyerek bugün ‘suç’ olarak değerlendiriliyor olması ve il başkanı seçildikten sonar alçakça saldırıların başlaması oldukça manidar.
“İşte bu nedenlerle bu dava bir cezalandırma davasıdır. İstanbul’u yeniden halka vermek üzere yola çıkmış bir il başkanını cezalandırma davası. Bu dava, muktedire göre şekillenen yargı sisteminin, suçu ve suçluyu iktidar karşıtı olup olmamaya göre tanımlayan bir hukuki anlayışın sonucudur. Bu anlayış emin olun bizler kadar sizleri de mağdur etmektedir.”

“7 yıl geriye giderek cımbızla seçilen sözler üzerinden yapılan suçlamalar, bir başarının cezalandırılmasından başka bir şey değildir” diyen Kaftancıoğlu, hakkındaki suçlamalara tek tek yanıt verdi.

“Paylaşımlarım incelendiğinde üzeri yıllarca kapatılan ve hala kapatılmaya çalışılan siyasi cinayetlerin açığa çıkarılmayışını, faillerinin yargılanamayışını, yine “bu ülkede güvercinleri vurmazlar” diyen Hrant Dink’in katledilişini, çocuk yaşta öldürülen Berkin Elvan’ın katillerinin hesap vermeyişini, her türlü rüşvet ve yolsuzluk batağına batan bakanların açığa çıkmış aleni suçlarına karşın siyaseten aklanışlarını sorgulayıp kamusal ve insanı görevimi yapışım yargılama konusu edilemez, suç olarak tariflenemez.”

Canan Kaftancıoğlu, “Suç olduğu iddia edilen paylaşımlarım da düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır” dedi ve sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Ben, Cumhuriyet’in aydın birikimine ihanet etmeden, evrensel insan hakları kurallarını sonuna kadar içselleştirmeye çelışan, hukukun üstünlüğünü olmazsa olmazım sayan eşitlik, özgürlük, kardeşlik hayalinden asla vaz geçmeyen bir kadın, bir hekim bir siyasetçi, bir anne geçtim tamamını vicdanlı ve onurlu bir insan olmayı, insan kalmayı tercih ediyorum.
“Beni bu mahkeme salonuna bir hayal getirdi demiştim. Ve hayalleri nedeniyle yargılanan ilk kişi olmadığımı biliyorum ama son olmayı umut ediyorum. Bunun için de mücadele edeceğim.”

Savcı ceza talep etti

Savcı, savunmasının ardından Kaftancıoğlu’nun iddianamede yer alan suçlamalar kapsamında 4 yıl 10 aydan 17 yıl kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 6 Eylül’e erteledi.

Duruşma öncesi

17 yıla kadar hapsi istenen Kaftancıoğlu’nun duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bu davanın siyasi bir dava olduğunu söyledi.

Erkek, “Bu davada düşünce yargılanıyor, eleştiri yargılanıyor… Bu dava İstanbul ittifakına karşıdır” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajla Kaftancıoğlu’na destek verdi.


Canan Kaftancıoğlu’nun savunmasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
HDP kendi 'Anayasa Strateji Metni'ni sokak sokak anlatacak
Sonraki Haber
Türkiye’deki film festivallerine cinsiyet eşitliği çağrısı