Ana SayfaGüncelSETA’dan ‘fişleme’ raporu: Uluslararası basın çalışanları hedefte, gazeteciler tepkili

SETA’dan ‘fişleme’ raporu: Uluslararası basın çalışanları hedefte, gazeteciler tepkili

HABER MERKEZİ – İktidara yakınlığıyla bilinen SETA Vakfı, yayınladığı bir rapor ile Türkiye’de yayın yapan BBC Türkçe, DW Türkçe gibi uluslararası basın ile buralarda çalışan gazetecileri hedef gösterdi. Raporu “fişleme” ve “andıç” olarak niteleyen basın meslek örgütleri ve gazeteciler tepkili. TGS suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. SETA ise raporun ‘bilimsel’ olduğunu iddia ediyor.

SETA Vakfı, “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” adlı bir rapor hazırladı.

Söz konusu raporda BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Amerika’nın Sesi Türkçe (VOA), Sputnik Türkiye, Euronews Türkiye, CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu Türkiye), Independent Türkçe’nin haber ve yayın politikalarına dair yorumlar yer alıyor.

Türkiye’deki bu kuruluşlardaki uluslararası medya temsilcilerinin haber, yazı ve sosyal medya paylaşımlarına da raporda yer veriliyor.

İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker imzalı 202 sayfalık raporun adındaki ‘Türkiye uzantıları’ ifadesi de dikkat çekiyor. Bu kriminalize edici ifade iktidar tarafından sık sık kullanılması ile biliniyor.

Gazetecilerin çalıştıkları kurumlar, özgeçmişleri ve Twitter’da yaptıkları haber paylaşımlarının yer aldığı rapor ‘fişleme’ olarak nitelendiriliyor.

Yabancı medya kuruluşlarının yayın politikaları nedeniyle suçlandığı ve hedef alındığı raporda “Dünya çapında bir terör örgütü olarak kabul edilen PKK’ya karşı Türkiye’nin verdiği askeri ve hukuki mücadeleyi yeterince desteklememişlerdir” ifadesi yer alıyor.

Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bu kuruluşların yayını eleştirilerek, kuruluşlar bunun üzerinden hedef alınıyor.

Son kısımda yer alan “öneriler” kısmında ise hedef alınan kuruluşların sitelerindeki ‘şikayet ve öneri’ bölümünün kullanılması isteniyor, devletin kuracağı bir ‘yayın takip ve raporlama oluşumu’ ile bu uluslararası kuruluşların yakından takibi öneriliyor. Buna karşınsa TRT World gibi örneklerin sayısının artırılması tavsiye ediliyor.

Basın meslek örgütleri ve gazetecilerden tepki

Rapora gazeteciler ile basın meslek örgütleri tepkili. Uluslararası basında çalışan gazetecileri hedef gösteren rapor için gazeteciler “andıç” nitelemesinde bulundu.

https://twitter.com/evrenselgzt/status/1147542102806618112

SETA’dan savunma

Raporu hazırlayanlardan SETA Direktörü İsmail Çağlar ise tepki çeken raporu, “Sizin ideolojik yargılarınız, bizi ilgilendirmez” sözleriyle savundu.

Ayrıca SETA’nın twitter üzerinden yapılan duyuruda da raporun ‘bilimsel’ olduğu iddia edildi.

TGS’den suç duyurusu

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), söz konusu raporu nedeniyle SETA hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.

TGS’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “SETA hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Fişlenen meslektaşlarımızla birlikte. Artık mahkemede görüşürüz” denildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'den SETA raporuna 'iddianame' benzetmesi: Darbe dönemlerinin medya andıçlarından farksız
Sonraki Haber
Uluslararası IŞİD Forumu: "İdeolojisi hala canlı, IŞİD zihniyeti bitirilmeli"