Ana SayfaEkolojiSırada Salda Gölü var: “Millet bahçesi” için ihale yapılacak

Sırada Salda Gölü var: “Millet bahçesi” için ihale yapılacak

HABER MERKEZİ – Onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü çevresine “millet bahçesi” ve sosyal donatı inşaatları için 31 Temmuz’da ihale yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ise “Salda Gölü’nün çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz” diye belirtti.

Burdur Yeşilova’da bulunan Salda Gölü çevresine “millet bahçesi” ve sosyal donatı alanları inşaatı için ihale yapılacak.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) ihale duyurusunda “Burdur İli Yeşilova İlçesi, Salda Gölü Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi yapım işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19′ uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir” ifadesi yer aldı.

Duyuruda ihalenin 31 Temmuz Çarşamba günü yapılacağı belirtildi.

Bakan “yapılaşmaya izin vermeyeceğiz” demişti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü çevresine “millet bahçesi” yapılacağını geçen Şubat ayında açıklamıştı.

Kurum, “Biz burayı Cumhurbaşkanlığımızın açıkladığı manifesto çerçevesinde çevreyi korumak adına, şehirlerimizi korumak adına özel çevre koruma bölgesi ilan edeceğiz. Bu ilan çerçevesinde, bulunduğumuz yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda Salda Millet Bahçesi yapacağız. Bu da bir ilk olacak” demişti.

Bu açıklama sonrası göl çevresinin imara açılacağı değerlendirmeleri ve gelen tepkiler üzerine Kurum, ikinci bir açıklama daha yapmıştı:

“Bembeyaz kumları ve turkuaz rengiyle göz kamaştıran tabiat harikası Salda Gölü’nün imara açılması veya etrafının betonlaşacağı şeklindeki iddia asla doğru değildir. Salda Gölü kıyısında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin vermeyeceğiz.”

Bakan Kurum bir kez daha ‘yapılaşma olmayacak’ dedi

Bakan Kurum, bugün basında yer alan haberler üzerine bir kez daha açıklamalarda bulundu, eski açıklamasını yineledi.

“Millet Bahçesi projemizle Salda Gölü’nün çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz.”

110 kuş türüne ev sahipliği yapıyor

Jeoloji Mühendisi Şanver İsmailoğlu, 3 Şubat’ta Bianet’te “Sıradaki: Sayda Gölü” başlıklı yazısında çevresine “millet bahçesi” yapılmak istenen göl ile ilgili şu bilgileri paylaşmıştı:

  • Türkiye’nin en derin, dünyanın ikinci derin gölü (yaklaşık 185 m) ve yaklaşık 45 km2 civarında bir alana sahip olan Salda Gölü’ne… İlk olacağı kesin; gölleri su birikintisi, kıyılarını da arsa ve rant alanı olarak gören bu anlayış, sanırım insanlık tarihinde görülmemiştir.
  • Salda Gölü jeolojik olarak özel bir yer. Salda Yosun Balığı ve 110 kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
  • Özellikle gölün kuzey kenarı hariç diğer kenarlarında MgCO3 (Magnezit) çökelimi olduğundan kıyı şeridinde bitki örtüsü bulunmuyor.
  • Gölün su seviyesini buharlaşma ve göle akan akarsuların drenaj rejimleri denetler. Göl yaşayan bir canlı gibi jeolojik oluşumunu günümüzde de güncel çökelimlerle sürdürür. Son yıllarda Salda Gölü önemli bilimsel çalışmalara da konu oluyor.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kızıltepe'de 'Açık Hava Film Günleri' başlıyor
Sonraki Haber
Süryani köyleri tehdit altındaydı: Bagok Dağı’ndaki yangın söndürüldü