Ana SayfaGüncelSivas’ta öldürülenler anıldı: “İnsanlık ayıbının sorumluları cezalandırılmalı”

Sivas’ta öldürülenler anıldı: “İnsanlık ayıbının sorumluları cezalandırılmalı”

HABER MERKEZİ – Sivas’ta, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı anıldı. Yapılan konuşmalarda “Utanç Müzesi” talepleri yinelenirken, sorumluların cezalandırılması istendi.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülenler her yıl olduğu gibi bugün de başta Sivas olmak üzere birçok kentte eylem ve etkinliklerle anıldı.

Sivas’ta alevi kurumları, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve binlerce yurttaş Hacı Bektaş Veli Derneği önünde toplandıktan sonra saat 10:30 sıralarında yürüyüşe başladı.

Anmaya katılanlar, Mevlana Caddesi güzergahını kullanarak, kent meydanı üzerinden eski Madımak Oteli bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi’nin bulunduğu yere yürüdü.

Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile dövizler taşıyan on binlerce kişi, ‘Sivas’ı unutma unutturma’, ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’, ‘Sivas’ın hesabı sorulacak’ sloganları attı.

Yine Hasret Gültekin’in bağlamasını temsilen bağlamalar taşındı.

Madımak ‘Utanç Müzesi’ olsun talebi

Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak Oteli’nin önüne yalnızca ailelerin karanfil bırakmasına izin verildi.

Otel önünde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, “Biz her zaman Madımak’ın Utanç Müzesi olmasını talep ettik” dedi ve ekledi:

“Maalesef bu talebimiz gerçekleşmedi. Biz Madımak Utanç Müzesi oluncaya kadar on binler buraya geleceğiz. Artık devletin Sivas’la yüzleşmesi gerekiyor. 26 yıldır attığımız gibi bu karanfilleri yine atacağız.”

Ardından konuşan HDK Eş Sözcüsü ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de “Siyasi iktidardan talebimizdir; mutlaka Madımak Oteli’ni Alevi kurumlarına devredilmeli” dedi.

“İnsanlık ayıbının sorumluları cezalandırılmalı”

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ise katliamdan bu güne kadar demokrasi mücadelesini sürdüren aileleri selamlayarak konuşmasına başladı.

“Dünyanın gözü önünde bu insanlık suçu işlendi” diyen Güzelgül, katliamın üzerinden 26 yıl geçtiğini hatırlatarak, şunları dile getirdi:

“2 Temmuz 93’de insanlık yakıldı, semahımız, türkülerimiz, sanatçılarımız, bu ülkenin aydınlık yüzleri özetle yarınlarımız hedef alındı. Umutlarımız da katledilmek istendi. Bu insanlık ayıbı üzerinden tam 26 yıl geçti. Yine yüreğimiz buruk. Yine yüreğimiz hasret. Acımız ilk günkü gibi taze. Unutturmayacağız. İnsanlık ayıbının sorumluları cezalandırılmalı.”

İlk günden beri Sivas Katliamı’nın unutturulmak istendiğine dikkat çeken Güzelgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yargıda cezalandırılmamalarına göz yumulmuştu. Dava zaman aşımına uğratıldı. Sivas Katliamı’nı aydınlatmaması için her türlü çaba içerisindeler. İnsanlığa karşı suçların üzerini ısrarla kapatıyorlar. Alevilerin üzerinde bin yıldır devam eden asimilasyon politikaları bugün de devam etmektedir.
“2 Temmuz 1993’de sadece Alevilere karşı değil, ezilen, ötekileştiren, dışlanan yok sayılan bütün toplumsa kesimlere karşı yapılan bir katliamdır.”

Herkesi ortak mücadele etmeye çağıran Güzelgül, “Acılarımızı paylaşarak azaltalım. Önderimiz Pir Sultan’ın ‘Dönen dönsün ben dönmem yolumdan’ şiarı ile mücadeleyi büyütelim ki hesap soralım. Bizler Madımak Katliamı’nı bir kez daha lanet ediyoruz” diye konuştu.

Sivas anmalarını düzenleyen kurumlar özellikle her yıl 2 Temmuz’da “Utanç Müzesi” taleplerini yineliyor.


Madımak’ın ‘Utanç ve Yüzleşme Müzesi’ olması için kanun teklifi


#unutMADIMAKlımda

Diğer yandan sosyal medya da anmalar için #unutMADIMAKlımda etiketi yaygın bir şekilde paylaşılıyor.

Sivas Katliamı

26 yıl önce bugün, Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin organize ettiği Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli yakıldı.

Çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetti.

Hayatını kaybedenler

Edibe Suları Ağbaba (Misafir – İsviçre), Gülender Akça (Sanatçı – Ankara), Muhlis Akarsu (Sanatçı – Ankara), Muhibe Akarsu (Misafir – Ankara), Metin Altıok Şair (Yazar – Ankara), Mehmet Atay (Sanatçı – Ankara), Sehergül Ateş (Sanatçı – Ankara), Erdal Ayrancı (Yönetmen – Ankara), Behçet Sefa Aysan (Şair – Ankara), Asım Bezirci (Yazar – Ankara), Belkıs Çakır (Sanatçı – Ankara), Serpil Çanik (Sanatçı – Ankara), Muammer Çiçek (Sanatçı – Tokat), Nesimi Çimen (Sanatçı – İstanbul),Serkan Doğan (Sanatçı – Ankara), Hasret Gültekin (Sanatçı – Sivas), Murat Gündüz (Sanatçı – Ankara), Gülsün Karababa (Sanatçı – Ankara),Koray Kaya (Çoçuk – Ankara), Menekşe Kaya (Sanatçı – Ankara), Uğur Kaynar (Şair – Ankara), Asaf Koçak (Karikatürist – Ankara), Handan Metin (Sanatçı – Ankara), Sait Metin (Sanatçı – Ankara), Asuman Sivri (Sanatçı – Ankara), Yasemin Sivri (Sanatçı – Ankara), Nurcan Şahin (Sanatçı – Ankara), Özlem Şahin (Sanatçı – Ankara), Yeşim Özkan (Sanatçı – Ankara), Huriye Özkan (Sanatçı – Ankara), Ahmet Öztürk (Otel görevlisi – Sivas), Ahmet Özyurt (Sanatçı – Ankara), Carina Cuanna Thuijs (Misafir – Hollanda), İnci Türk (Sanatçı – Ankara), Kenan Yılmaz (Otel görevlisi – Sivas)


Karınca, PİRHA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İlk defa durdurulmadı: Sinop nükleer santral projesi iptal mi edildi?
Sonraki Haber
3,5 yılda sokağa çıkma yasaklarından yaklaşık 2 milyon insan etkilendi