Ana SayfaGüncelSoylu ‘zorundayız’ diyerek savundu: 80 bin mülteci sınır dışı edilecek

Soylu ‘zorundayız’ diyerek savundu: 80 bin mülteci sınır dışı edilecek

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu yıl 80 bin mültecinin sınır dışı edileceğini söyledi, uygulamayı “Gerçekleştirmek zorundayız” ifadeleriyle savundu.

Başta Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye sığınan mültecilerin geri gönderileceğine dair açıklama ve haberler son günlerde kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.

Mültecilerle ilgili çalışma yapan kurumlardan geri göndermelere tepkiler artarak devam ederken, son açıklama İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi.

Soylu, bu yıl 80 bin mültecinin sınır dışı edileceğini söyledi.

Haliç Kongre Merkezi’ndeki bir etkinlikte konuşan Soylu, “Türkiye’yi bir kaçak göç merkezi yapmamak için büyük bir mücadele ortaya koyuyoruz. Bu esnada da 3 milyon 630 bin Suriyeli kardeşimiz de ülkemizde misafir ediyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl toplam 56 bin mültecinin sınır dışı edildiğini söyleyen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“20 Temmuz itibariyle rakam 43 bin. Bu yıl itibariyle de biz ortalama 80 bin, yani geçen seneden neredeyse, yüzde 40-50 civarında bir fazlalıkla sınır dışı işlemi gerçekleştireceğiz. Gerçekleştirmek zorundayız.”

İçişleri Bakanı Soylu, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada “Kapıları açtığımızda hükümetleri 6 ay dayanamaz” diyerek Avrupa Birliği’ne de şöyle seslenmişti:

“Bunu kimse tehdit olarak algılamasın. Türkiye oyalanacak bir ülke değildir. Türkiye büyük mücadele ortaya koymaktadır. Tarihin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. Bunlara hakları olmadığını bir kez daha söylüyorum. Buradan kapıları açtığımızda 6 ay hiçbir hükümetleri dayanamaz. İsterlerse deneyelim.”

Türkiye AB’yle geri kabul anlaşmasını ‘askıya aldı’, İstanbul’daki Suriyeliler ‘gönderiliyor’

HDP: Mültecilere yönelik cadı avına son verilmeli


Ne oluyor?

İstanbul Valiliği, dün yaptığı yazılı açıklamada, 20 Ağustos’a kadar Suriyeli mültecileri kayıtlarının bulunduğu illere göndereceğini açıkladı.

Kayıtları bulunmayan Suriyelilerin sınır dışı edilmesine devam edildiğinin de belirtildiği açıklamada, belirtilen sürede geri dönmediği tespit edilenlerin İçişleri Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda kayıtlarının bulunduğu illere gönderileceği kaydedildi.

Valiliğin bu duyurusuyla eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Avrupa Birliği’yle (AB) geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurdu.

Söz konusu uygulamalara HDP ve mültecilerle ilgili çalışmalar yapan sivil toplum örgütlerinden tepkiler geliyor.

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, ‘Mültecilere yönelik cadı avına son verilmelidir’ başlıklı yazılı açıklamasında, “AKP-MHP iktidarına, özellikle son günlerde ağırlaşarak sürdürdüğü düşmanlaştırıcı politikalarını terk etmeye davet ediyoruz” ifadesini kullandı.

Mültecilerle Dayanışma Derneği’nden (Mülteci-Der) avukat Eda Bekçi de geri göndermelerin çok büyük sorunlara yol açacağını ifade ederek, “Geri gönderme Türkiye’nin taraf olduğu Cenevre Sözleşmesi’ne, iç hukukumuzda düzenleme getiren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na doğrudan aykırı” diye belirtti.

Mültecilerin ‘politik bir koz olarak kullanıldıklarını’ söyleyen Bekçi, “Geri gönderme politikası sonucu olarak yasadışı sınır geçişleri artacak. İnsanlar kendilerine kalıcı bir yurt bulma arayışına girecekler ve bu onları eskisinden daha tehlikeli daha pahalı yollara itecek” diye de ekledi.


Bu haberde bianet’teki şu haberden de yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KESK zam teklifini açıkladı: En düşük kamu çalışanı maaşı 4 bin 222 TL olmalı
Sonraki Haber
Britanya'nın yeni başbakanı Boris Johnson oldu