Ana SayfaGüncel‘Süreci bitiren’ Ceylanpınar cinayetlerinde faili meçhule doğru

‘Süreci bitiren’ Ceylanpınar cinayetlerinde faili meçhule doğru

HABER MERKEZİ – Ceylanpınar’da iki polisin şüpheli bir biçimde öldürüldüğü ve “müzakereleri sona erdiren olay” olarak anılan cinayetlerin üzerinde 4 yıl geçti ancak avukat Hüseyin Akay’ın deyişiyle ‘davada bir arpa boyu yol alınmadı’. Akay’a göre dosya faili meçhule doğru ilerliyor.

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 22 Temmuz 2015 tarihinde iki polisin şüpheli bir biçimde öldürüldüğü ve “müzakereleri sona erdiren olay” olarak anılan cinayetlerin üzerinden 4 yıl geçti.

Olayın ardından tutuklanan sanıkların hepsi 2.5 yıl sonra beraat etti. Bugün ise dosya ‘faili meçhul’e doğru ilerliyor.

Bunu söyleyen kişi dava avukatlarından Hüseyin Akay.

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat’a konuşan Akay, olayın faillerinin ortaya çıkarılması için mahkemenin bir şey yapmadığını ve 4 yılda davada bir arpa boyu yol alınmadığını belirtiyor.

“Geçen yıllarla beraber delillerin daha çok karartılması ve bu delillere ulaşmanın mümkün olmadığı bir durum söz konusu. Öldürülen polislerin ailelerine gittik, bu olayla ilgili duyarlılık yaratmasını istedik. Ancak aileler savcılığın soruşturmasına daha çok güvendiler. Mutlak gerçek peşinde olduğuna inandılar.
“Nihayetinde de bunun böyle olmadığını son anda fark ettiler. Ve aileler dosyayı karardan sonra avukatla takip etmeye başladılar. Şu anda itirazlarını yapmaktalar. Zaten ilk karar onandı. Beraat alanlar onandı. Şu anda dosya temyiz gerekçesiyle Yargıtay sonucu bekleniyor.”
“Yargıtay’ın temyiz kararından sonra dosya faili meçhul kapsamında yeniden savcılık tarafından araştırılacak. Fakat bu araştırmalarda dosyanın faillerinin bulunmasına yönelik bir araştırma mı yapılacak yoksa sadece üstün körü bir araştırma mı yapılacak? Bunu da bilemiyoruz. Dosyanın failleri şüphelileri dışarıda elini kolunu sallaya sallaya geziyor.
“Birçok polis memuru bu dosyada şüphelidir. Bunu delileriyle birlikte dosyaya soktuk. Buna rağmen onlarla ilgili bir işlem yapıldı diyemiyoruz. Yani dosya faili meçhul olma yolunda ilerliyor.”

Tutuklu yargılananların tümünün beraat etmesini ‘olması gereken bir durum’ olarak niteleyen Akay, “Beraat kararları asıl faillerin bulunması için bir fırsattır” diyor.

Şu an da faillere ulaşılmasının imkansız olmadığını anımsatan Akay, “Zor bir noktaya getirildi” diye ekliyor.

Ne olmuştu?

Urfa’da, 20 Temmuz 2015 tarihindeki Suruç Katliamı’ndan iki gün sonra (22 Temmuz) polisler Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar evlerinde ölü bulunmuştu.

Yumuşak ve Acar’ın kafalarına sıkılan kurşunla öldürüldüğü tespit edilmiş, cinayetin susturucu silahla gerçekleştirildiği belirlenmişti.

Olaydan kısa bir süre sonra PKK’den gelen açıklamayla olay üstlenilmiş, Suruç’ta 33 gencin yaşamını yitirdiği katliama “misilleme eylemi” olduğu belirtilmişti. Ancak çok geçmeden PKK’den gelen ikinci açıklamayla olayın kendileri tarafından yapılmadığı kaydedilmişti.

Bu olaydan sonra siyasi iktidar ‘çözüm sürecini’ bitirmiş, ardından Kürt illerinde kapsamlı operasyonlar başlatılmıştı.

Kürt illerinde başlatılan sokağa çıkma yasakları ve operasyonlarla gündemden düşen cinayetler gizemini korurken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından cinayetler bu kez Gülen Cemaati ilişkisi ile gündeme gelmişti.

Darbe girişimi sonrası ise sanıklar hakkında tutuklama kararı veren Hâkim Nurettin Bulut, darbe soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

Ayrıca cinayetleri araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi Meclis’te kabul edilmemiş, HDP’nin önerisi, AKP ve MHP tarafından reddedilmişti.

Son olarak cinayetlerle ilgili olarak evde bulunan şüpheli parmak izleri sanıklarınkiyle eşleşmemişti. Polislerin öldürüldüğü evdeki kime ait olduğu bilinmeyen 10 parmak izinden dördünün polis B.K.’ye ait olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak B.K. verdiği ifadede “evde hiç bulunmadığını” ileri sürmüştü.

Uzun süren duruşmaların ardından Urfa 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 4’üncü duruşmasında sanıklardan Lütfi Abir, Murat Abir ve Ömer Kılıç tahliye edilmişti.

Tutuklu sanıklar Sedat Aydın, Hasan Aydın, Hüseyin Aydın ve Naci Yılmaz ise davanın 13’üncü celsesinde cinayet suçlamasından beraat ederken, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla 1 yıl 6’şar ay hapis cezası vererek, tahliye edilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'da ev baskınında bir kişi öldürüldü
Sonraki Haber
3 bin yıllık Dermetina Kalesi ahır olarak kullanılıyor