Ana SayfaGüncelTemelli: Bugün için mücadele, gelecek için müzakere zamanıdır

Temelli: Bugün için mücadele, gelecek için müzakere zamanıdır

HABER MERKEZİ – HDP’nin bölge konferanslarının Marmara ayağında konuşan partinin eş genel başkanlarından Temelli, 23 Haziran’a işaret ederek “Sandıklarda buluşan mücadeleyi kalıcı hale getirelim” dedi. Barış ve demokrasi çağrısı yapan Temelli, “Hem bugün için mücadele hem gelecek için müzakere zamanıdır” diye konuştu.

Partisinin Marmara Bölge Konferansı’nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, barış olmadan demokratik hayatı inşa etmenin mümkün olmadığını söyledi, ‘örgütlü yaşam’ın önemine vurgu yaptı.

İstanbul’daki Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde gerçekleştirilen konferansta, önümüzdeki günlerde Diyarbakır’da bölge konferansları düzenleyeceklerini hatırlatan Temelli, 3-4 Ağustos’ta ise ‘büyük örgütlenme konferansı’ yapacaklarını bildirdi.

Temelli, “Bu örgütsel yeniden yapılanma hamlemizle önümüzdeki sürecin dinamiklerine uygun örgütsel bir başlangıç yapıyoruz. Geçmişteki eksiklerimizden ve hatalardan dersler çıkaracağız ama geçmişte başardıklarımızı ve yine katkıları da önümüzdeki sürece taşıyacağız” dedi.

Başkanlık eleştirisi, demokratik anayasa vurgusu

Konuşmasında hükümet yetkililerinin “Sorun varsa rehabilite eder, MR’ını çekeriz” dediği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleştiren Temelli, bu sistemin Türkiye’nin ‘sorunlarına sorun kattığını’ ifade etti.

Sistemi “son 40 yılın bakiyesi” olarak niteleyen Temelli, “Yani 12 Eylül aklının bakiyesidir. Cunta generallerinin hayalini kurduğu ama hayata geçiremediği şeyi bugünkü iktidar hayata geçirmeye çalışmaktadır; faşizmi kurumsallaştırmak, diktatöryal rejimi inşa etmek” diye konuştu.

Çözümün demokrasi olduğunu vurgulayan Temelli, “Yani Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden kurtulmaktır” diye devam etti.

Cumhur İttifakı’nın büyük bir farkla kaybettiği 23 Haziran’daki İstanbul seçimlerini hatırlatan Temelli, “Sandıklarda buluşan mücadeleyi kalıcı hale getirelim” dedi.

“Nasıl ki 31 Mart’a giderken demokrasi mücadelesinde bütün toplum yan yana gelmeyi başardı, bunu önümüzdeki döneme taşıyalım. Öncelikle barış diyoruz, barış olmadan demokratik hayatı inşa etmemiz mümkün değil.
“Toplumsal barışı büyütmek zorundayız. Bir an önce tüm siyasi tutsaklar, fikirlerinden dolayı cezaevinde olan herkes, gazeteciler, akademisyenler özgür kalmalıdır. TMK lağvedilmeli, savaş politikalarına son verilmelidir.
“Demokrasiyi istemek, barış istemektir, barış istemek hem kendiniz için hem de bütün insanlık için istemektir. Suriye halkları için istemektir, Irak halkları için istemektir.
“Gelin, faşizmle mücadelemizi bir anayasa ve toplumsal müzakere sürecinde buluşturalım. Kurucu bir özne olarak buna öncülük edelim, faşizmi yıkalım!”

Konuşmasının devamında ‘Demokrasi İttifakı’nda buluşma ve ‘toplumun bir arada yaşama iradesini ortaya koyacak gelecek için bir anayasal buluşma’ çağrısı yapan Temelli, “Hem bugün için mücadele hem gelecek için müzakere zamanıdır” dedi.

Temelli, “Radikal demokrasi özgürlüğü var etmek ve özgürlüğe sahip çıkmaktır. Hiç kimse bunu sizin adınıza yapmaz, hiçbir rol model sizin adınıza buna sahip çıkmaz. Hiçbir kurtarıcıya ihtiyacımız yok. Siz yapacaksınız, biz yapacağız, hep beraber yapacağız” diye konuştu.

HDP’nin bölge konferansları

HDP, seçimlerin ardından “Demokratik Siyasetle Faşizmi Yıkalım Türkiye’yi Demokratikleştirelim” şiarıyla bölge konferansları düzenliyor.

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Van’da “Serhat Bölge Konferansı”, İzmir’de de “Ege Bölge Konferansı” düzenledi.

Bugün Kadıköy’de düzenlenen konferans ise “Marmara Bölge Konferansı” idi.

Önümüzdeki günlerde Diyarbakır’da yapılacak bölge konferansı sonrası parti, 3-4 Ağustos tarihlerinde de ‘büyük örgütlenme konferansı’ düzenleyecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni parti oluşumlarına Akşener'den destek
Sonraki Haber
Kayyum Safitürk Davası: Sanıklar dönemin emniyet amirini işaret etti, duruşma ertelendi