Ana SayfaGüncelTemelli: SETA’nın yaptığını 90’larda karargahlar yapıyordu

Temelli: SETA’nın yaptığını 90’larda karargahlar yapıyordu

HABER MERKEZİ – “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporu nedeniyle SETA’ya tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Temelli, “90’larda bu işi karargahlar yapıyordu, şimdi bu işi araştırma kurumları yapıyor” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Meclis grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Temelli, konuşmasında son günlerde çok tartışılan SETA’nın hazırladığı “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” rapora ilişkin şunları söyledi:

“SETA Vakfı’nın araştırmasının başlığı bile kendisini ifade ediyor. ‘Uzantı’ sözcüğüyle aslında bir bir tanımı gerçekleştirmiş oluyor. Fişleme peşinde. Gazetecileri suçluyorlar. Gazeteciler birer ‘uzantı.’ Saçma sapan raporlarla hedef gösteriyorlar gazetecileri.
“90’larda bu işi karargahlar yapıyordu, şimdi bu işi araştırma kurumları yapıyor. Bizi de ihmal etmiyorlar, rapora HDP’yi de sıkıştırmışlar.
“HDP hakkında haber yapmak neredeyse suç kabul edilecek. Gazetecilerin HDP ile ilgili yaptığı haberler suç değil, suç sizin gazetecileri cezaevine göndermeniz.”

Konuşmasında başkanlık sistemine yönelik eleştirilerde de bulunan Temelli, şu ifadeleri kullandı:

“Bu sistem ayakta durabilmek için demokratik yaşama ne varsa onları yok etme peşinde. Özgürlükleri yok sayma peşinde. Sistemin MR’ını çekeceklermiş. Siz sistemin 1 yıllık kısa filmini çekin. Bu yaptığınız usulsüzlükler tarihe not düşsün.
“Cumhurbaşkanlığı sistemi yönetememe halidir. Yönetemiyorsanız bunun kod adı: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. Bizzat krizi oluşturan bir mekanizmaya dönüşmüş durumdasınız.”

HDP Eş Genel Başkanı, siyasi partilere de seslenerek, “Bu parlamento çatısı altında olanlar; gelin bu vesayetçi, tekçi yapıdan kurtulalım. Bu sisteme karşı demokratik bir cumhuriyet için, çoğulcu laik bir cumhuriyet için ilk adımı biz atalım” dedi.


“İktidar ‘Bizim çocukları işe al’ diyor, amaç haberi engellemek”


SETA raporu

Söz konusu raporda BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Amerika’nın Sesi Türkçe (VOA), Sputnik Türkiye, Euronews Türkiye, CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu Türkiye), Independent Türkçe’nin haber ve yayın politikalarına dair yorumlar yer alıyor.

Bu kuruluşlardaki uluslararası medya temsilcilerinin haber, yazı ve sosyal medya paylaşımlarına da raporda yer veriliyor.

Raporu “fişleme” ve “andıç” olarak niteleyen basın meslek örgütleri ve gazeteciler tepkili.

Ayrıca raporun son kısımda yer alan “öneriler” kısmında ise hedef alınan kuruluşların sitelerindeki ‘şikayet ve öneri’ bölümünün kullanılması isteniyor, devletin kuracağı bir ‘yayın takip ve raporlama oluşumu’ ile bu uluslararası kuruluşların yakından takibi öneriliyor. Buna karşınsa TRT World gibi örneklerin sayısının artırılması tavsiye ediliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakkari'de askeri araca saldırı: İki asker yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Metacritic'e göre 2019’un ilk yarısının en iyi 20 filmi