Ana SayfaGüncelTemelli: Yeni anayasa, yeni yaşamdır

Temelli: Yeni anayasa, yeni yaşamdır

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ‘başkanlık sistemi’ ile devam etmesinin mümkün olmadığını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Temelli, “Türkiye barışına, demokrasisine yönelik tecridi tümden kırmalıyız” dedi ve yeni bir anayasa yapılması gerektiğini söyledi. Temelli, “Yeni anayasa, yeni yaşamdır” diye belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu.

Alevi örgütü temsilcileri ile 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Gülsün Karababa’nın yakını Nilgün Karababa’nın da katıldığı grup toplantısında Temelli, yeni bir anayasa ve ‘başkanlık sistemi’ tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Katliamlarla yüzleşmek gerekiyor’

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anan Temelli, katliamla yüzleşme adına adımların atılması gerektiğini belirtti.

“33 canımızı unutmadık unutmayacağız, bu katliamın hesabını soracağız, adalet yerini bulana kadar bundan vazgeçmeyeceğiz. Tıpkı Çorum’da olduğu gibi bu coğrafyada Alevi katliamları hep böyle olageldi.
“Alevi katliamlarının hesabını sormak sorumluluğumuz olduğu kadar hakikatlerle yüzleşmenin gereğidir. Bu yüzleşmeyi sağlayamadığımız sürece toplumsal barışı var etmemiz mümkün değil. Canları anarken hesabını soracağız.
“Bu katliamlarla yüzleşmek gerekiyor. O yüzden de Meclis çatısı altında Hakikatler Komisyonu kurulmalı ve tarihle yüzleşme önemlidir.”

‘100 yıllardır bir aradayız’

94 yıl önce idam edilen Şeyh Said ve arkadaşları ile 12 yıl önce yaşamını yitiren Kürt siyasetçi Orhan Doğan’ı da anarak sözlerini sürdüren Temelli, ABD Başkanı Donald Trump’ın G20 zirvesinin ardından yaptığı açıklamada “Sanırım Kürtler (Recep Tayyip) Erdoğan’ın veya Türkiye’nin doğal düşmanı” ifadesini hatırlatarak şunları söyledi:

“Bu kirli ilişkiler zaman zaman kendini teşhir eder. Doğal düşman, biz de buradan diyoruz ki Kürtler Türksüz, Türkler Kürtsüz yapamaz. Biz 100 yıllardır bir aradayız. Bizi birbirimize düşman eden bu zihniyete en güzel cevabı da yine hep birlikte biz vereceğiz. Bizi düşman görenlere en güçlü yanıtı bir arada yaşama irademizle vereceğiz.”

Öcalan çağrısı

Açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri sonucunda ‘tecridin kırıldığını’ belirten Temelli, “Ama bu yeterli değildir. Türkiye barışına demokrasisine yönelik tecridi tümden kırmalıyız” diye konuştu.

“Mutlak tecrit kırıldıktan ve İmralı sesiyle buluştuktan sonra Türkiye, yeniden barış ve demokrasiyi daha sahici ve samimi bir yerden konuşmaya başladı. O yüzden de diyoruz ki Öcalan’la konuşun.
“Öcalan’ın sesini kısmayın. Avukatlarıyla, ailesiyle başlayan görüşmelerin düzenli bir şekilde devamını sağlayın. Bunu günlük siyasete ve seçim siyasetine malzeme yapmayın.
“Sayın Öcalan ile olan görüşmelerin sadece avukatlarla sınırlı olmamasının ne kadar önemli olduğunu geride bıraktığımız günlerde bir kez daha gördük.”

Başkanlık sistemi eleştirisi ve yeni anayasa çağrısı

Türkiye’nin “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” ile yol almasının mümkün olmadığını da vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı, “Bu krizlerden bu sistemle çıkamıyorsak bir seçenek yaratmalıyız. Çoğulculuğu yok sayan, farklılıkları birbirine düşman eden anlayışla, 12 Eylül Anayasası ile yol kat edemeyiz” dedi ve “Demokratik Anayasa”nın bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

“Bir müzakere zeminini var etmek zorundayız. Bu müzakereyi de gelip bu Parlamento’nun duvarları içine sıkıştırmadan, bütün toplumu çağırarak yaratmalıyız. Bu müzakere faşizme karşı büyük bir mücadeledir. O yüzden de gelin faşizme karşı mücadelemizi büyütelim.
“Eşit yurttaşlık temelinde, bizleri bir arada tutan değerleri var eden bir anayasa yapmalıyız. Bu anayasa çalışmalarını yaparken de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden kurtulup geçmişin vesayetçi rejimine tekrar düşmemeliyiz. Yeni anayasa, yeni yaşamdır.”

HDP’den ‘Demokratik Anayasa’ ekibi




Önceki Haber
6 aylık hamile kadını öldüren Erencan Eren'e ağırlaştırılmış müebbet hapis
Sonraki Haber
Kundura Sinema’dan özel seçki: "Bir Yaz Gecesi Sineması"