Ana SayfaGüncelTemelli’den Erdoğan’a ‘Kürt sorunu’ yanıtı

Temelli’den Erdoğan’a ‘Kürt sorunu’ yanıtı

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkan Temelli, ‘Kürt sorunu yoktur’ şeklinde açıklamalarda buunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Kürt sorunu vardır ve bu sorun tüm sorunların kavşağındadır. Bu sorunu çözmeden başka hiçbir sorunu çözemezsiniz” yanıtı verdi.

HDP, Van’da “Demokratik Yerel Yönetimler Eğitim Çalıştayı” düzenliyor.

İlk iki gününde kadın eşbaşkanların katıldığı çalıştayın üçüncü günü tüm belediye eşbaşkanlarının katılımıyla başladı.

Çalıştayın bugünkü bölümünün açılış konuşmasını Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı yaparken, ardından kürsüye HDP Eş Genel Başkan Sezai Temelli çıktı.

Temelli, 31 Mart yerel seçimlerinde radikal bir hamle yaparak Türkiye’nin siyaset kulvarını değiştirdiklerini söyledi.

“HDP’nin 31 Mart stratejisini sadece seçime sıkıştırmamak önemli” diyen Temelli, şöyle devam etti:
“Türkiye’de barışın toplumsallaşması için bu hamlenin arkasını getirmemiz gerekiyor. Şu an hala kayyum zihniyeti direnmeye çalışıyor. Diyadin’de gördüğümüz gibi bu zihniyet hala direniyor. Biz bu zihniyeti dağıtacağız. Türkiye halklarının, emekçilerin, kadınların, bu iktidar tarafından edilmiş insanların mücadelesini vermek gerekiyor.”

Erdoğan’a yanıt

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Kürt sorunu yoktur’ şeklinde açıklama yaptığını anımsatan HDP Eş Genel Başkanı, “Bu inkar siyaseti ile yol almaya çalışmak akıl tutulmasıdır. Ne demek ‘Kürt sorunu yok?’ Bu sorunu çözücek siyaset bu coğrafyada var edilmelidir.” dedi ve sözlerini şöye sürdürdü:

“Bu sorunu çözmesi gereken zat çıkmış ve ‘sorun yok’ açıklaması yapıyor. Bu siyasetsizliktir, bu durum siyaseti ve halkları yok saymaktır. Bu durum halklarsız kendi siyasetini kurmaya çalışmaktır. Bu siyasetsizlik işte kendisini Hakurk’ta, Rojava’da gösterdi.
“Kürt sorunu vardır ve bu sorun tüm sorunların kavşağındadır. Bu sorunu çözmeden başka hiçbir sorunu çözemezsiniz. Bu sorunun tüm sorunlara organik bir buluşması var. Çözümsüzlükten beslenen bu iktidar işte bu nedenle tecrit, şiddet politikalarını devreye soktu.
“Türkiye bu soruna vakıf olmak zorundadır. Sadece vakıf değil, müdahil olmak zorundadır. Kürt sorununu görmezden gelerek kendini var etmeye çalışanlar muhalif bile olsalar sorunun bir parçası olmaya devam ederler. Eşit halklar temelinde bir araya geleceğimiz bir sisteme ihtiyaç var. Ortak vatanımızda demokratik Cumhuriyeti inşa etmeliyiz.”

Yeni anayasa çağrısı

Konuşmasının devamında “Şimdi demokrasi ittifakı zamanıdır” diyen Temelli, topluma bir yol haritası önerdiklerini dile getirerek, yeni anayasa çağrısını yineledi.

“Türkiye halkları artık kendi anayasasını yapmalı ve bu demokratik anayasayı hayata geçirmeliyiz. Anayasalar bir mutabakat zeminin sunar. Bu zemini mutlaka var etmemiz gerekiyor. Bunları eşit yurttaşlık temelinde yapmamız gerekiyor. Herkesin kendisini içinde bulduğu bir anayasa yapabiliriz.”

“Sadece hizmete odaklı yönetim anlayışı olmaz”

Belediyelerin yerel demokrasiyi inşa etmenin en önemli ayağı olduğunu vurgulayan Temelli, nicel değil, toplumsal dönüşüme endeksli bir süreç yürütmeleri gerektiğini kaydederek, “Tüm farklılıklarımızla yerel demokrasiyi inşa edeceğiz” dedi.

Sadece belediyecilik hizmetinden demokrasinin çıkmayacağının altını çizen Temelli, konuşmasını şöyle noktaladı:

“Sadece hizmete odaklı yönetim anlayışı olmaz. Ancak demokrasiden hizmet çıkar. İnsanların ihtiyaçlarını gidereceğiz ama bunu piyasacı akıldan kurtularak yapmamız gerekiyor. Bizim toplumcu bir belediyecilik yapmamız gerekiyor. Hayallerimiz, umudumuz büyük. Dünyayı değiştirebilecek gücümüzün olduğu bir özgüvenle hareket edelim.”

Temelli’nin konuşması sonrası çalıştay basına kapalı şekilde devam etti. Çalıştay, yarın sona erecek.




Önceki Haber
Adalet Bakan Yardımcısı Menteş AYM'nin yeni üyesi oldu
Sonraki Haber
IŞİD'lilerle aynı yerde görüşe çıkmak istemeyen siyasi tutuklular darp edildi