Ana SayfaEkonomi‘Torba yasa’ Meclis’ten geçti

‘Torba yasa’ Meclis’ten geçti

HABER MERKEZİ – Ekonomi alanında düzenlemeler içeren ‘torba yasa’, Meclis’te kabul edildi. Kanun kapsamında Merkez Bankası’nda yapılan kimi değişiklikler, ihtiyat akçesi ve ‘varlık barışı’na ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.

Ekonomi alanında düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

“Varlık Barışı” süresinin 2019’un sonuna kadar uzatılmasını öngören düzenlemeler arasında, Merkez Bankası’nın temel görev ve yetkilerinde de değişiklik yapılıyor.

Bir para politikası aracı olan zorunlu karşılıkların etkinliğini artırmak üzere, bankaların ve Merkez Bankası’nca uygun görülecek diğer mali kuruluşların bilanço içi veya dışı uygun görülen kalemlerinde meydana gelen değişikliklerin, sıkça farklılaşan piyasa koşullarına göre zorunlu karşılığa tabi tutulması mümkün hale getiriliyor.

Buna göre Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları belirlerken bilanço içi ve dışı unsurları da dikkate alacak.

Banka talepleri gerçek zamanlı ve anlık karşılanacak. Bu taleplerin karşılanması için banka tarafından kurum ve kuruluşların bilgi işlem sistemlerine erişim sistemleri kurulabilecek.

İhtiyat akçesi

‘Torba yasa’ olarak ifade edilen kanun kapsamında, Merkez Bankası’nın yıllık safi karının yüzde 20’sinin ihtiyat (yedek) akçesine ayrılacağına yönelik hüküm de kaldırılıyor.

Buna göre, hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden yüzde 6 oranında ilk kar hissesi hissedarlara dağıtılmaya devam edilecek.

Bunun ödenmesinden sonra kalan miktarın yüzde 10’u, ‘fevkalade ihtiyat akçesi’ yerine, ihtiyat akçesine aktarılacak.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ayrılmış bulunan ihtiyat akçelerinin tamamı, birikmiş ‘fevkalade ihtiyat akçeleri’nin ise son yılın karından ayrılan kısmı hariç tamamı Genel Kurul kararı aranmaksızın Hazine’ye verilecek.


Karınca, Diken, Dünya

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Düzce'de sel ve heyelan: Mahsur kalan 56 kişi kurtarıldı
Sonraki Haber
Rapor: Türkiye'de 500 bini aşkın 'modern köle' var